Recept kako da voće ostane dugo svježe!

Vrijeme je kad se u voćnjaku ubiru plodovi. Često se dogodi da spremljeno voće ne ostane dugo svježe ili istrune.

Diplomirani agronom Jurica Glumpak savjetuje kako uskladištiti voće nakon berbe da bismo što dulje uživali u njegovim prirodnim organoleptičkim svojstvima.
Postoji nekoliko vrlo jednostavnih recepata, kaže J. Glumpak, no on u svom domu koristi recept kojim se može tretirati sve koštičavo voće, a osnova mu je kalcijev klorid. 

Njime se vrlo brzo i jednostavno može očuvati svježina plodova, a uz to će nedozrelo voće sazreti. Postupak je osim toga i jeftin.


– Treba nam 10 litara vode, 400 grama kalcijeva klorida, 20 grama kalijeva metabisulfita i deset mililitara ovlaživača – kaže agronom, objašnjavajući da se kalcijev klorid i ovlaživač mogu kupiti po pristupačnim cijenama, a da je kalijev metabisulfit zapravo poznati vinobran i treba ga dvije vrećice. U posudi se u 10 litara vode prvo razmuti kalcijev klorid, a zatim vinobran i ovlaživač.



U tu otopinu stavi se voće, u našem slučaju jabuke, koje se rukama malo pritisne da bude uronjeno i tako drži oko tri minute. Jabuke se izvade i slože u posudu u kojoj ćemo ih čuvati, važno je da se ne brišu već se slože mokre. J. Glumpak objašnjava da će ovlaživač ukloniti masnu voštanu prevlaku s ploda kako bi otopina što bolje prionula za njega, a vinobran će ukloniti gljivice s voća i spriječiti truljenje, piše Večerni.hr