Jaja od prepelice

Jaja japanskih prepelica najveći efekat pokazuju pri liječenju bronhijalne astme, čira želuca, čira na dvanaestercu, kolesterola, dijabetesa, različitih tipova anemija, migrene, povišenog krvnog pritiska, poboljšavaju imunitet, pomažu regeneraciji organizma.
Osnovni sastojci jaja potiču krvotok, jačaju i smiruju živčani sistem (preporučuju se ljudima koji su podložni stresu), ubrzavaju rad želuca i crijeva, povoljno djeluju na srce i krvne žile, te na cjelokupni metabolizam.

Također, pokazalo se da ova jaja imaju pozitivan utjecaj na mušku potenciju. 

A šta je to tako djelotvorno u jajetu ove neobične ptice iz porodice kokoši? Prije svega - hemijski sastav, budući da jaja prepelice imaju pet puta više fosfora, sedam puta više željeza i deset puta više raznih vitamina nego kokošija. Iako prepeličije jaje sadrži samo 15 kalorija, predstavlja pravu energetsku "bombu" i preporučuje se djeci u razvoju, sportistima i intelektualnim radnicima. Također je zanimljivo da svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a da pri tome njegova težina iznosi skoro deset posto ukupne težine ptice.

Eliksir života

Pravi dokaz regerenativnih sposobnosti ovih ptica utvrđen je istraživanjem koje su prije nekoliko godina proveli Japanci koji su istovremeno ozračili kokoške i prepelice malom dozom radijacije. Poslije mjesec dana jaja prepelice bila su potpuno zdrava, dok su kokošija zadržale radioaktivnost. Samo na osnovu ovog podatka može se razumjeti tvrdnja mnogih korisnika da je ovo jaje, zapravo, pravi eliksir života koji je svakome nadohvat ruke. I da ne zaboravimo - prepelice umiru samo od starosti!


Terapija jajima prepelica ne zahtijeva posebne pripreme. Zavisno od vrste bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom periodu da popije od 60 do 1.080 jaja. Nažalost, upravo će to mnogima teško pasti, jer je jedini uslov da jaja budu presna. Dozvoljeno je dodati malo limuna ili soka od pomorandže. Može se piti sa šećerom ili sa medom (izuzetak su dijabetičari), a može i da se pomiješa i sa jogurtom, mlijekom, frapeom sa svježim voćem. 
Sumirane na jednom mjestu, bolesti koje se mogu liječiti, kao i broj svježih jaja potrebnih za jednu kuru je sljedeći: 

Vrsta bolesti
-  kom jaja

Regulisanje krvne slike - 60
Migrena - 240
Otklanjanje napetosti, neuroze - 60
Tuberkuloza  - 240
Regulisanje probave - 120
Malokrvnost - 240
Čir u stomaku - 120
Srčane tegobe - 240
Bolesti jetre - 180
Nervno rastrojstvo - 240
Uljepšavanje tena - 180
Postoperativno - 240
Otklanjanje holesterola - 240
Bronhitis - 240
Regulisanje šećera - 240
Teži oblik astme - 1080
Arterioskleroza - 240
Preventivno zdravi - dnevno - 1-2

Prva tri dana se uzimaju po tri jaja, a kasnije po 5, što znači da kura od 120 komada traje 26 dana, a kura od 240 komada 49 dana. Djeci ispod 10 godina davati po 4 jaja na dan, djeci mlađoj od 5 godina po 3 jaja, a djeci mlađoj od 3 godine, po 2 jaja dnevno. 

Važno je da nisu termički obrađena i da nisu starija od 60 dana (poslije toga se mogu koristiti za prženje i kuhanje). Piju se umućena ujutru natašte, pola sata prije sljedećeg obroka. 

Jaja čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru na temperaturi od +1 do +4 stepena Celzijusa. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe u sirovom stanju 60 dana, a i poslije tog roka se mogu upotrebljavati, ali samo kuhana ili pečena.