Kućni ljubimci za zdraviji život

PSI MOGU OTKRITI RAK I POMOĆI DIJABETIČARIMA

Psi, sa svojim izvanrednim njuhom – oko milion puta boljim od našeg – mogu detektovati rak u ljudskom tijelu. Njihov potencijal za “dijagnozu” prvi put je prepoznat 1989. godine, kada je pas detektovao rak kože svog vlasnika tako što je neprestano njuškao zahvaćeni dio kože.
U studiji provedenoj 2006. godine, istraživački psi su otkrili rak pluća i dojke sa nevjerojatnih 88% -97% tačnosti.

Studiju su vodili Pine Street Foundation, grupa za istraživanje raka i obrazovanja u San Anselmu, Kalifornija, i poljski Academy of Sciences.


Marine, posebno obučeni crni labrador retriver, otkrio je rak debelog crijeva u 91% slučaju. Marine može detektovati rak njuškanjem ljudskog daha i uzoraka stolice, prema studiji objavljenoj u britanskom časopisu Gut, 2011. godine. U drugoj studiji, isti pas je detektovao rak prostate sa 90 postotnom tačnošću.


2008. godine, istraživači iz Queen sveučilišta u Belfastu ispitali su 212 vlasnika pasa s dijabetesom tipa 1. Oko 65% ih reklo da su njihovi psi reagirali na najmanje jednu hipoglikemičku epizodu. Trećina je rekla da su njihovi psi reagirali na više od 10 događaja.

Psi mogu detektovati niske razine šećera u krvi i upozoriti vlasnike na vrijeme. Još nevjerovatnije, trenirani psi mogu detektovati dijabetis i kod osoba koje vide po prvi put u životu.