Najbolja rešenja protiv opekotina od sunca

Čuvajte se sunca između 10 i 16 sati, kada je UV zračenje naročito jako.  Držite se hlada, nosite komotnu odeću od laganih materijala i šešir sa širokim obodom koji će zaštititi oči, uši, lice i vrat. Ako na nešto od toga zaboravite, možda ćete morati da sanirate opekotne. Evo kako.

Aloja vera
Najpopularnije sredstvo za hlađenje kože sadrži aloectin B, koji stimuliše imuni sistem. Biljku držite u frižideru pre upotrebe. Možete da je pomešate sa čistim vitaminom E jer smiruje kožu i ubrzava proces ozdravljenja.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice i ohlađene vrećice čaja mogu da umire kožu. Stavljanje hladne vrećice čaja može smanjiti upalu i bol. Natopite čist sunđer rashlađenim čajem i primenite na kožu zahvaćenu opekotinama.

Kokosovo ulje
Ovo svestrano ulje koži daje hranjive masne kiseline koje je čine nežnijom. Osim toga, ublažava opekotine, odnosno smanjuje osećaj vreline.


Lavanda
Lavanda je gotovo savršena za tretman opekotina. Ne samo da smanjuje bol, nego je i antiseptik, te sprečava stvaranje ožiljaka. Sprej sa 20 kapi esencijalnog ulja lavande, pola litre filtrirane vode i dve kašičice aloje vere (sok ili biljka) držite u frižideru i dobro promućkajte pre upotrebe.


Krastavci
Ohlađeni krastavac izmiksajte tako da dobijete gustu kašu, pa dobijenu smesu nanesite ravnomerno po koži. Takođe, možete ga jednostavno iseckati na kolutove i staviti na kapke i kožu.

Hladno mleko ili jogurt
Hladna obloga od mleka ili jogurta pomaže kod smanjenja toplote tela i stvara sloj proteina, što pomaže u procesu ozdravljenja. Masnoće u mleku i jogurtu pomažu u zadržavanju vlage. Zbog toga nemasno mleko ili jogurt neće biti toliko efikasni. 

Belo sirće
Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja smanjuje svrab, upalu i bol. Napunite bočicu sa raspršivačem sirćetom i lagano raspršite na nadražena područja. Sirće možete da razblažite hladnom vodom. 

Soda bikarbona
Sode bikarbona povisuje pH, tj. normalizuje kiselost spaljene kože, pa ćete se osjećati ugodnije. 
Dobre su i kupke sa sodom bikarbonom. Pomiješajte ¼ šoljice sode bikarbone s mlakom vodom ili napravite pastu od ¼ šoljice sode bikarbone i pet kapi esencijalnog ulja lavande. Držite na koži dok se ne osuši, a zatim isperite hladnom vodom.