Riješite se kurjih očiju

Svojoj kolekciji cipela pridodali ste još jedan novi primjerak, kojeg jedva čekate da pokažete svojim prijateljicama i dokažete još jednom kako posjedujete istančan ukus pri odabiru cipela. 

Međutim, nakon pola dana foliranja i hvalisanja – jao!

Kurje oko na vidiku! Kad nove cipele stišću, kurje oko neće dugo čekati.

To je epidermno, vrlo čvrsto zadebljanje na leđnoj površini prstiju stopala. Kad nove cipele žuljaju, bol koji se stvara pritiskom na oboljeno mjesto je nepodnošljiv. 

Ova bol je posljedica zapaljenske reakcije krzna i potkožnog tkiva, a proces nastajanja je sljedeći:

1. Dio prsta se trlja o obuću
2. Koža zadeblja
3. Zadebljana koža se širi ka unutrašnjosti te nastaje žulj 
4. I na kraju, žulj se inficira te postaje kurje oko

Na mjestu gdje je nastalo kurje oko, koža značajno postane deblja i tvrđa, a u nju se uvuče šiljasti čunj. 

Međutim, evo nekoliko recepata za liječenje oboljelih stopala:


- Nakon što operete stopala, prepolovite jednu ili više suhih grožđica. Prerezanu stranu grožđice stavite izravno na bolno mjesto i zalijepite flaster preko kako se ne bi micala. Ponovite više puta, sve dok ne primjetite napredak.

- Ujutro uzmite nekoliko kriški kruha i vinski ocat, te natopite dobro kruh. Navečer, kad se kruh pretvori u kašu, nanesite na bolno mjesto.

- Uzmite jedan kolut luka, malo limunova soka i malo soli. Pomiješajte sok od limuna i sol, te stavite na luk koji ćete flasterom pričvrstiti na bolno mjesto. Učinite ovako otprilike 8x i vidjet ćete rezultate. Kurje oko će zajedno sa korijenom, bez poteškoća, ispasti.
Nipošto nemojte, pa čak ni pokušavati, ukloniti kurje oko oštrim predmetom. Takav postupak može dovesti samo do većih i nepotrebnih komplikacija. Na kraju, najbolji recept protiv kurjih očiju jesu udobne cipele koje ne stišću.