Mapiranje lica

Ako su oči ogledalo naše duše, onda je lice ogledalo našeg zdravlja.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini sve pojave na koži našeg lica direktno ili indirektno su povezane sa stanjem unutrašnjih organa, jer predstavljaju znake neravnoteže organizma.

Ova metoda se naziva mapiranje lica, vekova se koristila kao način dijanostikovanja u Kini i Indiji.

Svi simptomi na koži, poput bubuljica, osipa, crvenila, hiperpigmentacije ili bora povezane su sa određenim delovima tela i pomažu da se otkrije uzrok njihovog nastanka.

Zona 1 i 2: sistem za varenje- izbegavajte prerađene namirnice i umesto njih odlučite se za svežije i prirodne alternative. jedite sporije, žvaćite hranu i povećajte unos vlakana. Ne zaboravite da pijete dosta vode.

Zona 3: jetra- smanjite alkohol, masnu hranu i unos mlečnih proizvoda, sve ono što stvara pritisak na jetru. Ovo je zona lica u kojoj se ispoljavaju alergije na hranu. Pijte dosta vode da bi se organizam očistio od toksina i spavajte dovoljno, a jetra će uraditi sve ostalo.

Zona 4 i 5: bubrezi- sve pojave oko očiju ukazuju na dehidrataciju, rešenje je voda, zato pijte, pijte, pijte…Zona 6: srce- ovo ukazuje na hipertenziju i deficit vitamina B, proverite pritisak i nadokandite nedostatak vitamina. Pokušajte da izbegnete previše začinjenu harnu i da smanjite unos mesa. Snizite nivo holesterola u krvi, tako što ćete loše masti zameniti dobrim. kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, avokadu, ribi i lanenom semenu. Provodite vreme na svežem vazduhu.

Zona 7 i 8: bubrezi- i ovaj predeo lica ukazuje na probleme sa bibrezima i dehidratacijom, zao smanjite unos alkoholnih pića i kafe jer oni dovode do dalje dehidratacije.

Zona 9 i 10: respiratorni sistem- Da li pušite? Imate alergiju?P atite li do bronhijalne astme ili prehlade? Ova oblast je vezana za pluća. Izbegavajte pregrejne prostorije, jedite hranu koja ima efekat “hlađena” tela. Listu zbaranjih namirnica čine meso, mlečni proizvodi, alkohol, kofein i šećer, dok se preporučuje zeleno povrće.

Zona 11 i 12: hormoni – ovo je područje povezano sa stresom i hormonskim promenama. Obezbedite vašem telu dovoljno sna, pijete dosta vode, jedite lisnato povrće i održavajte vašu kožu besprekorno čistom. Još jedna zanimljiva činjenica- promene na ovom delu lica javljaju se u periodu ovaluacije.

Zona 13: stomak- povećajte unos vlakana, i pijte biljne čajeve koji olakavšavaju varenje.

Zona 14: bolest- promene u ovoj oblasti javlaju se kao znak bolesti organizma, zto se odmarajte, pijte vodu, nađite način da se opustite i da se naspavate. Dozvolite vašem telu da svrati energiju i vitalnost.

Sledeći put kada primetite nadustost, suvoću ili tamne kolutove na licu, imajte na umu ovu mapu, jer vaša koža pokušava da komunicira sa vama i da vam otkrije probleme unutrašnjih organa. Međutim, kao i kod ostalih medicinskih pitanja, uvek je najbolje otići lekaru koji će postaviti pravilnu dijagnozu, ovde je reč o jednom opštem vodiču koji ukazuje na izvor problema.