Sjeme od koprive

Sjeme koprive za anemične i slabe

Kopriva je najbolji prirodni lijek za anemične i slabe osobe jer jača krv i povećava nivo željeza. Postoji način na koji sami možete pripremiti lijek protiv anemije.

 Za taj pripravak potrebno je:
- ½ kg meda
- 4 veća limuna
- 300 g oraha
- 100 g sjemena koprive

Sjeme koprive samljeti na električnom mlinu za kahvu, a orahe samljeti na mašinici za orašaste plodove. Koprivino sjeme u prahu i mljevene orahe sastaviti te dodati iscijeđen limun i med. Miješati dok se svi sastojci sjedine. Držati u frižideru i uzimati svako jutro natašte po jednu veliku kašiku.

Savjet: Ako se u organizam unese 100 mg vitamina C uz hranu, može se povećati apsorpcija željeza i do 100 posto. Kopriva je prirodni koncentrat vitamina i minerala, mlado lišće koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata ili drugo uzgojeno povrće.


Također, ako želite ojačati imunološki sistem vašeg organizma, probajte s mehlemom za imunitet.

Potrebni sastojci su:
- 1 kg livadskog meda
- 100 g oraha
- 100 g badema
- 200 g lanenog sjemena
- 50 g sjemena žare

Bademe i orahe samljeti na mašinici za orašaste plodove. Sjeme lana i sjeme žare samljeti na električnom mlinu za kahvu. Nakon toga sve sastojke miješati dok se ne sjedine. Kad se sjedine, pripravak za jačanje imuniteta je gotov. Može se konzumirati nekoliko puta dnevno po jednu kašičicu.

Sjeme koprive može biti djelotvorno i u sirupu protiv kašlja. 

Potrebno je:
- 2 glavice luka
- 4 oraha
- 20 g sjemena koprive


Glavice luka u ljusci isjeći napola, a orahe, također u ljusci, samo malo zgnječiti da se slome. Potom luk, orahe i sjeme koprive staviti u 1 l vode i kuhati dok ne ostane četvrtina od ukupne smjese. Procijediti i dodati 750 g meda. Izmiješati i piti više puta na dan.

 Za jačanje organizma; aritmiju

-1 l crnog domaćeg vina, (ako nema domaćeg, može Ždrepčeva krv);
-3 kašike vrhom pune sjemena koprive/žare (ima u biljnoj apoteci)
-1 šolja šećera

U šerpu staviti sjemenje žare, šolju šećera i 1 l crnog vina. Dobro promiješati i ukuhavati da jedna šolja otprilike tečnosti ispari. Ohladiti, procijediti i piti po fildžan ujutro i uvečer. Dvije doze potrošiti (2 l vina), napraviti pauzu, pa ponoviti.