Čišćenje i produžavanje trajnosti laminatu

Čestitamo Vam na izboru laminatnog poda: napravili ste odličan izbor jer je to pod koji se lako održava, dugotrajan je i otporan.

Da biste obezebedili da Vaš laminatni pod ostane dugo u dobrom stanju i zadrži svoju vrednost, potrebno je vrlo malo vremena i napora: temperatura od 18-25°C sa relativnom važnošću od 40-70% stvara osećaj udobnosti i predstavlja zdravo okruženje.

Ovakvi uslovi su idealni i za laminatni pod, jer velika vlažnost izaziva bubrenje proizvoda od drveta. Smanjena vlažnost (koja može biti izazvana podnim grejanjem ili klima uređajima) u dejstvu sa visokim temperaturama može izazvati skupljanje laminata. U toku grejne sezone preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha.

Nemojte čistiti - sprečite

Svi znamo da se prljavština unosi spolja.
Najbolji način čišćenja je zadržavanje prljavštine van kuće. Ali kako? Samo stavite veliki otirač na ulazna vrata. Još bolje je da imate dva otirača, pa dok jedan čistite, drugi koristite, i obrnuto.

Razmislite: spoljna prljavština može oštetiti skoro sve podne obloge: npr. pesak deluje kao brusni papir i izaziva ogrebotine na podu. Vaš laminatni pod će još duže ostati lep ako stavite zaštitu na noge stolica, stolova i ostalog nameštaja – lakše ćete pomerati nameštaj uz sprečavanje ogrebotina.
Još jedan savet: koristite samo mekane točkiće na stolicama i nameštaju. Stare tvrde i oštećene točkiće obavezno zamenite.


Početno čišćenje
Pre upotrebe prvo uklonite sve ostatke drveta, prašine i prljavštine metlom ili usisivačem. Čišćenje čistom vodom nije uvek i najbolje. Koristite sredstvo za čišćenje laminata prema uputstvu proizvođača. Dovoljno je da prebrišete površinu dobro oceđenom, tek vlažnom krpom.

Održavanje
Svaki pod je izložen habanju koje zavisi od kvaliteta poda i načina korišćenja. Vrednost poda ćete zaštititi svakodnevnim održavanjem.
Vaš novi laminatni pod ima tvrdu, nepropusnu površinu na koju se ne lepi prljavština i koja se lako čisti.

Usisivač za tvrde površine ili suvo čišćenje krpom za prašinu je dobar način uklanjanja mekane prašine.
Praktičan savet: Početni tretman sa sredstvima koji formiraju film na laminatnom podu nije neophodan.
Ni pod kojim uslovima nemojte koristiti vosak ili sredstvo za poliranje!
Ova sredstva neće prijanjati na nepropusnu površinu laminatnog poda, ne utiskujte ih da ne biste izazvali fleke.

Uporna prljavština
Fleke izazvane normalnim korišćenjem: pruge od obuće, tragovi olovaka i druga prljavština se mogu ukloniti :

Fleka Uklonite...
Mrlje od gume i đona obuće, prljavština sa ulice, bojice, krejoni na bazi ulja Suvim čišćenjem
Voće, mleko, pivo, vino, čaj, limunada osušite odmah suvom krpom, ili odgovarajućim sredstvom za laminat, ukoliko se prljavština već osušila

Lak za nokte, krema za cipele, mastilo, maskara, ruž za usne, indigo, lak Čišćenjem sa krpom natopljenom acetonom, sirćetom, skidačem laka za nokte – koristite ih ipak oprezno sa vrlo malo sredstva i samo u predelu fleke

Čokolada, ulje za kuvanje Odgovarajućim sredstvom za čišćenje laminata

Važno: Izbegavajte upotrebu čistača na paru.
Nisu potrebni nikakvi drugi tretmani
Molimo Vas da NE šmirglate, lakirate, polirate ili voskirate: u protivnom možete uništiti površinu laminatnog poda. Površina je otporna na habanje, pa zbog toga ne preduzimajte nikakve druge tretmane.