Divlji kesten

Č A J
-1 šoljica vode (2 dcl)
-1 kašika samljevenog ploda i kore kestena

Na 1 šoljicu vode zakuhamo i maknemo s vatre, stavimo 1 kašiku samljevene i izmješane kore i plodova, s bodljama ili bez njih, te ostavimo poklopljeno 15 minuta. Dnevno piti 1-2 šalice čaja, vrlo toploga. Osobito je djelotvoran kod bijelog pranja, povečane prostate, proširenih i upaljenih vena, unutarnjih krvarenja te kroničnog proljeva.

K U P E LJ 
-5 l vode
-30 dag cvjetova ili plodova kestena

Isjecka se 30 dag cvjetova ili plodova kestena i stavi u 5l hladne vode preko noći a najmanje 12h, zatim se procijedi i ulije u kadu s pripremljenom toplom vodom; u vodi se treba biti 20 minuta. To je izvanredan ljek protiv hemeroida, krvarenja u trbuhu, gihta, ozeblina i povećane prostate..

T I N K T U R A 
Napuni se boca svježim cvjetovima divljeg kestena i prelije rakijom, ostavi se na toplom mjestu ili na suncu 4 tjedna i zatim procijedi Ovo je izvanredan lijek za masiranje kod reume, gihta ili bolnih živaca.T I N K T U R A 
 -1/2 lrakije
-sjemenke ili cvijetovi divljeg kestena

Zdrobiti sjemenke kestena što sitnije stavi ih u bocu litrenu do pola i napuni što jačom rakijom. Neka stoji do mjesec dana na toplom. Nakon toga se masiraju bolna mjesta kod reume.

O B L O Z I
Samljevene skjemenke pomiješati sa malo vode i stavlja se kao oblog protiv reume gihta nazeblih mjesta povećane prostate..

P R A H
-1 tamna kutija
-svježe ubrane sjemenke tj. plodovi

Svježe ubrane sjemenke isijeku se sitno se osuše u peći te ih sameljemo u prah i zatim stavimo u tamne kutije. Čuvamo ih na taj način od vlage jer se tada gubi ljekovitost. To je lijek protiv svih navedenih bolesti, a treba se uzimati dnevno 3 puta po ½ čajne žličice s malo vode ili čaja.. Kad se stanje poboljša uzima se samo jedna jedna žličica dnevno.
Isti se prah koristi kod umornih i upaljenih glasnica kao i kod astme. Prstom nanesemo prah na glasnice, ali jako pazimo da pođe u dušnik; treba to ponavljati više puta dnevno, dok se stanje ne poboljša. Prah se koristi i kod zloćudne kožne bolesti poznate pod imenom L U P U S (tuberkoloza kože) uz jelo uzmemo 3 puta dnevno po pola male žlice toga praha, kad se počne povlačiti doza se smanjuje postepeno.

Ljekovita svojstva i primjena. Ljekoviti su kora, listovi cvjetovi i plodovi od kojih se koristi bodljikava kora i sjemenke. Svježe sjemenke sitno isjeckamo, osušimo u peći, sameljemo u prah i stavimo u tamne kutije. Čuvamo od vlage jer se tada gubi ljekovitost.