Korisna terapija za vaše zdravlje sa jabukovim ocatom

Jabukovo sirće je korisno za jačanje organizma i njegove odbranbene sposobnosti. Poboljšaje opšte stanje zdravlja organizma,smanjuje povišene masnoće, snižaje krvni pritisak, Arterioskleroze,upale grla, glavobolje, umora, olakšaje probavu, ekcema, prpšireni vena.

Način upotrebe:
Svako jutro u čašu mlake vode razmutite supenu kašiku sirćeta istavite kašikicu meda. Pije se 60 dana ujutro prije doručka.Poslije trebate napraviti pauzu od 30 dana. Za proširene vene i ekceme trebate utrljati 2-3 puta dan oboljela mjesta.

Napravite sami domaće jabukovo sirće
Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule dijelove ako ih ima, koru ne morate skidati. Ako nemate sokovnik i imate manje količine jabuka, možete ih naribati.

Naribane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno zraka za vrenje. Imajte na umu da ocat mora odstajati ponekad i do nekoliko mjeseci pa koristite posude kojih se možete odreći na neko vrijeme.


Nakon što je odstajala dva, tri dana, potrebno ju je procijediti kroz gazu tako da ostane samo sok koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi/bačvi. Tekućina će biti mutna, a tijekom vremena će se stvoriti opna na vrhu. Povremeno procijedite tekućinu kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte s gazom, a sok će se s vremenom razbistriti.

Svakako kušajte i kada vam okus odgovara, prelijte ocat u čiste staklene boce. Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate octenu gljivu otprije, to će svakako ubrzati proces vrenja. Ako nemate, octu će trebati malo više vremena, i do nekoliko mjeseci.