Riješite se lošeg zadaha na prirodan način

Loš zadah obično nastaje kada se sitni komadići hrane nakupljaju na našem jeziku, između zuba i na desnima. Bakterije u ustima djeluju da bi razbile komadiće hrane i tako ispuštaju hemikalije koje imaju jak miris (tačnije, smrad).

Međutim, moguće je da loš zadah nastaje i zbog kvarnih zuba, problema sa probavom, bronhitisa, komplikovanijih virusnih infekcija u usnoj duplji, … U tom slučaju važno je da se konsultujete sa ljekarom.

Pored toga što je higijena usne duplje ekstremno važna (redovno pranje zuba, čišćenje jezika, korišćenje konca, odabir prave četkice i paste, …), neki drugi prirodni trikovi mogu da pobijede taj ružni zadah.

Sjemenke
U borbi protiv lošeg zadaha prednjače, među sjemenkama, sjemena divlje mirođije, karanfilića i anisa. Sjemenke divlje mirođije djeluju tako što povećavaju pljuvačku i uklanjaju bakteriju lakše, a uz to sadrže i ulja, koja imaju antibakterijska dejstva. Samo sažvaćite nekoliko ovih sjemenki i loš zadah će nestati.


Karanfilić je odličan i protiv zubobolje (Karanfilićem protiv zubobolje), ali kako je prijatnog mirisa i ima blaga eterična ulja odličan je i za ovu namjenu, jer djeluje kao oralni antiseptik i pomaže da uklonite bakteriju koja izaziva loš zadah. Slično djeluju i sjemenke anisa (ali njih ne bi trebalo da koriste trudnice).

Peršun i limun
protiv lošeg zadahaSa peršunom ćete možda i najbrže ukloniti loš zadah. Ima antiseptička svojstva i sadrži hlorofil – a to je sve korisno za bolji dah. Djelovaće samo svježi listovi peršuna. Samo ih žvaćite kratko. Možete ih i progutati ili ispljunuti poslije. Možete upotrebiti i lišće korijandera ili žvakati svježe listiće mente.

Usta možete isprati malo jačom mješavinom vode i limuna. A možete i popiti jaču limunadu bez šećera. Kiselina iz limuna neutrališe mirise (posebno ako ste jeli bijeli lili crveni luk) i vraća balans.

Ulje čajevca
Ovo ulje je potvrđeno kao potpuno siguran i 100-odstotno efektivan prirodni lijek protiv lošeg zadaha. Često se nalazi i u pastama za zube. Koristite ga (par kapi) za trljanje zuba ili samo umočite konac za zube u malo ulja čajevca.

Protiv lošeg zadaha
Ispiranje solju i jabukovo sirće
Usta možete ispirati i slanom vodom. Stavite par kašičica soli u toplu vodu i ispirajte par sekundi usta sa tom mešavinom. Možete ispirati i grlo.

Ako patite često od lošeg zadaha pijte jabukovo sirće rastvoreno u čaši vode (tek kašiku dve). Možete i ovom mešavinom ispirati grlo kratko.