U kojem položaju bi trebali spavati

Iskrivljenost tijela tijekom sna može izazvati stres i naprezanje kralježnice, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, što utječe na to kako ćete se osjećati sljedećeg dana.  Pronađite stoga najudobniji mogući položaj.


Za umor koji osjećate nakon spavanja krivite pretvrdi krevet ili jastuk? Možda je baš to u pitanju, no često problem nastaje zbog nepravilnog položaja tijela prilikom spavanja.

Bitno je, stoga, koliko je to god moguće, izabrati pravilan položaj za spavanje. 

Tijekom izbora položaja imajte na umu 3 krivulje na vašem tijelu: onu donjih leđa, u sredini leđa i onu oko vrata. Vaš je cilj održati ove prirodne krivulje i tijekom sna. 

Na trbuhu - najgori položaj

Noć provedete na trbuhu, glava je okrenuta u stranu, a ruke isprepletene ispod jastuka. Iznenađujuće velik broj ljudi nije svjestan da je ovo loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kralježnice.


Problem ovoga položaja je to što u ovoj poziciji isuvišenapreže ligamente i mišiće oko kralježnice te stavljate pritisak na živce u rukama što može izazvati trnce tijekom dana. Težina vašeg tijela pritišće pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja. A time i nepotrebno pritišćete grudi. 

Kako se ispraviti? Ispod glave ne koristite jastuk. Po dužini tijela ispod jedne strane postavite dugi jastuk ili jastuk namjestite ispod bokova. 


Spavanje na leđima - loše za one koji pate od apneje

Problem je u tome što jezik može pasti unatrag i blokirati dišni kanal pa ovaj položaj nije dobar za osobe koje pate od apneje. Također, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju. 

Kako se ispraviti? Imajte na umu da vaš položaj i hrkanje koje ga prati izluđuje osobu koja spava do vas. No, ukoliko baš morate barem postavite jastuk ispod koljena i mali jastuk ispod donjeg dijela leđa. 

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima dišnog sustava, glaukomom ili gastroezofagealnom refluksnoj bolesti (GERB) mogu imati koristi od ovoga položaja ukoliko ležanje na leđima zamjene s polusjedećim položajem postavljajući jastuke ispod leđa. 

Spavanje na boku - najbolji položaj

U ovom položaju problema nema jer je riječ o najzdravijem položaju za spavanje. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kralježnice. 

Položaj možete samo poboljšati tako da bude udobniji postavljajući jastuk između koljena. Na ovaj način relaksirat će se i kukovi. Za potporu glavi koristite srednje visok jastuk. Pokušajte i s vodenim jastukom koji se može jednostavno prilagoditi. 

Imate li visoki tlak pokušajte spavati na lijevoj strani. A ukoliko u bubregu imate kamence spavajte na suprotnoj strani.