Sirup protiv ešerihije koli (upala mokraćnih kanala i bubrega)

Sastojci:

-200g ne oguljenog bijelog luka
-750 ml bilo kojeg bijelog vina
-1 staklena flaša
-1 pluteni čep
-1 manja drvena daščica

Priprema:

U steklenu flašu od 1l staviti 100g stucanog (izgnječenog) ne oguljenog bijelog luka (ne guliti onu zadnju koricu).

Nasuti 250 ml bijelog vina. Dobro začepiti plutenim čepom. U šerpu, na dno, staviti drvenu daščicu (da flaša ne bi pukla prilikom kuhanja), a zatim i flašu sa vinom.

Nasuti vode, malo preko nivoa vina u flaši, i zagrijavati polako, do ključanja. Kuhati tačno 10 minuta. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi (ali ne stavljati u frižider).


Zatim dodati još 100gr stucanog bijelog luka i 1/2 litre vina. Dobro začepiti, dobro promućkati i ostaviti 24h. Poslije stajanja, talog procijediti i baciti - a sirup čuvate u frižideru i pijete.

Odrasli piju po 1 malu šoljicu od kafe (fildžan) 3 puta dnevno, obavezno poslije jela. Djeca do 30kg piju po 1 supenu kašiku 3 puta dnevno, također poslije jela. Piti 10-12 dana, napraviti pauzu od 3-4 dana i tek onda otići uraditi urinokulturu!!!

Posluživanje:

Poslije te naše agonije, pronašla sam da ešerihija ne podnosi kiselu sredinu, pa sam pretpostavila da je kiselost od vina u kombinaciji sa lukom (koji je i prirodni antibiotik) ustvari ne dozvoljava da se bakterija razmnožava i živi. Postoje i bakterije kojima kisela sredina pogoduje pa se ni sa ovim (iako je prirodnan pripravak) ne smije pretjerivati, kao uostalom i sa lijekovima.