5 čudotvornih dejstava aloe vere

Aloe vera se nalazi u samom vrhu liste najcjenjenijih biljaka. Zovu je još i eliksir mladosti, a savršena je za liječenje rana, akni i drugih kožnih problema.

Ovu kraljicu ljekovitih biljaka koristimo kao napitak, kremu, umirujući gel, a pokazala se kao odlična njegovateljica kože, ali i kod liječenja poremećaja metabolizma.

Donosimo vam listu stvari za koje vam aloe vera može odmah pomoći.

Opekotine

U slučaju opekotina aloe vera olakšava bol, vlaži kožu i štiti je od bakterija i isušivanja. Koristi se i kod ublažavanja opekotina od sunca: šolju ili dvije aloe vere uspite u kadu tople vode i natapajte se pola sata.

Posjekotine

Kada dezinficirate posjekotinu ili ogrebotinu nanesite aloe vera gel, koji djeluje kao prirodni zavoj i ubrzava zarastanje. Na sličan način ova biljka pomaže i kod žuljeva.


Psorijaza

Gel aloe vere umirje upale na koži i svrab, koji su karakteristični za psorijazu. Pokazalo se da je čak bolja od uobičajnih steroidnih krema.

Akne

Nanesite aloe veru na upaljena mjesta i ublažićete akne. Istraživanja su pokazala da se čak 90 odsto problema sa kožom mogu upotpunosti izliječiti pravilnim tretmanom aloe verom za samo 5 dana.

Herpes

Gel ove biljke ima antivirusna dejstva. Nanosite je dva puta dnevno na oboljelo mjesto i simptomi bi trebali biti ublaženi već nakon jednog dana, dok će herpes nestati za jednu sedmicu.