Ako ste pušač, ove namirnice čiste pluća od nikotina!

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svetu i od njega u najvećem broju obolevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima cigareta. Ove namirnice će vam pomoći da očistite pluća.

Lekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te nimalo dobre navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od obolevanja od raka.

Postoje različiti načini da se pluća očiste od katrana i toksina i tako smanji rizik od pojave infekcije.

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u prodavnicama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste poreklo u potpunosti sigurni.

Selen

Reč je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica i da izbegavate namirnice životinjskog porekla.


Luk

I beli i crveni luk sadrže materije koje imaju antikancerogeno delovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Pomorandže

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, pomorandže takođe sadrže i kriptoksantin koji preventivno deluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je gvožđa, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.