Evo kako bez hemijskih sredstava očistiti posuđe od zagorjele masnoće

Tiganji su nezamjenjive kuhinjske posude. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihom dnu i sa strana, nahvata deblji sloj masnoće.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su malo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Sa hemijom moramo obavezno raditi u gumenim rukavicama, a miris od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju.

Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije. Lak način da očistite tiganj od masnoće.

Očistite jedan krompir srednje veličine. Isjecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Dalje, trljajte ovom polovinom, kao spužvom dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.


Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio. Također, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.!

Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja.

Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca (šerpe), na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primjetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „zbogom masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama, nije bitna vrsta i aroma.

Masnoću sa spoljnih strana tiganja, lonaca, šerpi možete takođe ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove.

Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtjeva vrijeme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati cjediljke, viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teško dostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu. Manje hemije, bolje je za sve nas. Budite zdravi, a vaši sudove neka vas raduju svojom čistoćom.