Vjetrovi: Što vam tijelo poručuje ovom neugodnom pojavom?

Poremećaj broja bakterija

Bakterije izazivaju fermentaciju, odnosno razgradnju hrane koju smo pojeli.

Taj proces započinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu, ali ponekad se nastavlja i u tankom zbog čega dolazi do oslobađanja plinova koje izbacujemo u obliku neugodnih vjetrova.

Uzrok tome može biti viroza, ali i prehrana.

Osjetite li nadutost i težinu u želucu izbjegavajte namirnice koje napuhuju poput avokada, šljiva, graha i leće, luka i češnjaka.

Jedete na brzinu

Ako imate naviku jesti brzo ili pričati dok uživate u obroku, tijekom ove radnje progutate velike količine zraka. Zrak pomiješan s hranom dolazi do želuca i uzrokuje nadutost, a time i oslobađanje plinova.

Što više zraka unesete u tijelo te ćete se više vaš trbuh napuhati.
Većinu ćete izbaciti podrigivanjem, a dio koji prođe kroz ostatak probavnog sustava izlazi u obliku vjetrova.


Intolerancija na hranu

Iako ste možda tijekom cijelog života uživali u mlijeku i mliječnim proizvodima bez ikakvih problema, to se tijekom godina života može promijeniti. Tijelo tako može postati intolerantno na laktozu u ovim namirnicama te je ne može probaviti, zbog čega se možete osjećati napuhano i tromo te ispuštati vjetrove.

Isto vrijedi i za gluten - sastojak brojnih žitarica koji intolerancijom postaje neprobavljiv te izaziv probleme u probavi, a time i plinove.

Neredvita probava

Obavljanje velike nužde krucijalno je za zdravlje vašeg organizma. Na taj način iz tijela izbacujete ostatke hrane koji mu nisu potrebni. No ako odbačena hrana ostane predugo u probavnom traktu, bakterije koje 'odrađuju' svoj posao uzrokuju fermentaciju i oslobađanje plinova koji se gomilaju u crjevima.

Na kraju, izlaze u obliku vjetrova neugodnog mirisa. Imate li problema s probavom, pijte puno tekućine, počnite vježbati i prehranu osvježite namirnicama bogatim vlaknima.
Teška hrana i gazirana pića

Hrana koju unosite u organizam u njemu ostaje dugo i tijekom procesa probave, koji započinje u ustima, prolazi kroz brojne promjene. Pržena i masna hrana vrlo je teško probavljiva te se dugo zadržava u crijevima.

Time se tijekom probave oslobađa velika količina plinova koji uzrokuju neugodne vjetrove. Isto vrijedi i za gazirana i slatka pića koja u sebi sadrže mjehuriće zraka i time otežavaju proces probave.