ULJE KOJE LIJEČI SVE BOLESTI OSIM SMRTI: UPOZNAJTE JOŠ JEDAN NEVJEROVATAN IZUM PRIRODE!

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.

Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin  (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).

Crni kim
Je jedna od najpoznatijih biljaka u historiji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski poslanik Muhamed o njemu govori slijedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti”.

Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najučinkovitijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti. Provedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma i u njima je dokazano da kim povoljno utječe na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, kronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.


Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi dišne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reagira na alergene i postupno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazal da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg ( LDL ) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči inzulin i povećava osjetljivost ćelija na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje direktno na maligne ćelije i jača obrambenu moć organizma.