ZRNO ZLATA VRIJEDNO:Jača kosti,jak antibiotik i analgetik ali i afrodizijak!

Jedan od novootkrivenih začina koji biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevnicu, tisuću puta ćete se uvjeriti   u njegovu nazamjenjivost i korisnost koja je premašivala njegovu kulinarsku važnost.

Sezam je u Indiji neodvojiv od svakodnevnog života.

Redovit u kulinarstvu, neizostavan u obredima i različitim ritualima te jednako koristan i cijenjen u ayurvedskom liječenju.

Crni sezam, bijeli sezam, crveni/smeđi sezam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se sezam može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.


Iako su sve tri sorte vrlo korisne, mogli bismo reći kako je tamni sezam aromatičniji te se više koristi u začinske svrhe dok se za kuhanje uzima svijetlo ulje neprženih sjemenki sezama koje je okusom neutralnije ali je i kvalitetnije pa tako hladno prešano sezamovo ulje, stoji na samom vrhu ne samo najskupljih, već najkorisnijih i najkvalitetnijih biljnih ulja.

Sezam je topao i uljnih je kvaliteta dok mu je okus sladak. Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcija, kalija i magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena…govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke .

Dovoljan razlog da krenemo s upoznavanjem sjemenke tako moćne da se njome, prema nekim vjerovanjima, štitimo ne samo od bolesti već i od demona i zlih sila.
Sezam po svojemu djelovanju grije i iz tog je razloga osobito koristan u vrijeme zime jer grije, «podmazuje» i štiti one dijelove tijela koji im zbog osjetljivosti na hladnoću, slabe cirkulacije, isušivanja kože…posebno stradavaju pa stoga trebaju dodatnu pomoć u održavanju vlažnosti i uljnosti i općenito, održavanja balansa.

No, nije to jedini razlog koji govori u prilog korisnosti sezama.  On svojim djelovanjem pripada skupini onih namirnica koje vezujemo sa učinkom mentalno/duhovne pomoći. On smiruje, donosi dobrobit na našoj duhovno-mentalnoj razini te uspostavlja ravnotežu.

LJEKOVITOST SEZAMA 

Dentalni poremećaji / sezam snaži naše zube te djeluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Iz toga je razloga vrlo uputna njegova upotreba u kulinarstvu ali se, ovisno o našem stanju i potrebama, savjetuje i njegovo korištenje u tehnikama ispiranja i čišćenja usta i usne šupljine uljenjem. Njegovom upotrebom smanjujemo upalna stanja, infekcije, snažimo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprečavanje nastajanja zubnoga plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Snaži kardiovaskularni sustav / Snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans / Sezam sadrži dva jedinstvena spoja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg oraganizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osoabama oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla…sezam je jedan od pomagača u borbi za zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota / Sezamovo ulje ublažava iritacije ali sadržajem vitamina E te cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti te usporava procese starenja, isušivanja te preranog stvaranja bora

Analgetik / Lokalno apliciranje na oboljela područja, pokazuju učinak sezamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cikrulacije…
Opekline / Vanjsko nanošenje ulja na iritirana područja, osobito u kombinaciji s ljekovitim biljem i ovisno o stanju ozljeđenog područja, može umnogome pridonijeti oporavku, smanjivanju i zacjeljivanju ozljeđenih dijelova tijela.

Afrodizijak / Ayurveda ističe snažnu afordizijačku ulogu ovog, aromom ugodnog sjemena. Redovitom konzumacijom sezama ali i njegovom kombinacijom sa drugim, tradicionalno ayurvedskim biljem, smanjuje se impotencija te djeluje na snaženje i poticanja vitalnih funkcija i snaženje reproduktivnog tkiva (Shukra dhatu).

Utječe na reguliranje mjesečnog ciklusa / Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio prehrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove.

Jača kosti / Sezam je bogat kalcijem a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstoće naših kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik / Lagani je laksativ te regulira probavu, utječe na zdravlje i rad crijeva ali i cjelokupnog probavnog takta.

/ Preporučen je i u sljedećih stanja/bolesti:

- opadanje (gubitak) kose, kronični kašalj, plućne bolesti, hemeroidi, dismenorea, amenorea, dizenterija, opstipacija, konstipacija…

Dejstvo:djeluje na sva tkiva.