“MAGIČNA SJEMENKA” KOJA LIJEČI RAK DEBELOG CRIJEVA : ČINI ČUDA UNUTAR NAŠEG ORGANIZMA!

Iako ste tek odnedavno čuli za njega ono postoji već nekoliko hiljada godina.

Sjeme je zbog svoje vrijednosti čak korišćeno i kao valuta.

Chia Sjeme sadrži omega masti, proteine, antioksidanate i dijetalna vlakana.

Ima blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealno je za hidrataciju i osećaj sitosti koji će trajati satima!

Maje i Inke su se s poštovanjem odnosile prema ovom malom ali hranljiviom sjemenu. Zapravo ‘ Chia ‘ je riječ Maja koja znači „snaga“ . Naći ćete mnogo snage u Chia sjemenkama , koje sadrže pregršt hranljivih materija.

Chia Sjeme je odličan izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina – sadrži osam puta više omega- 3 masnih kiselina od lososa! Chia sjeme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram Chia sjemena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za Vaše zdravlje.

Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).


Chia sjemenke su takođe izvor najlakše svarljivih biljnih proteina, odličan su izvor dijetalnih vlakana, bogate su vitamina, mineralima , aminokiselinama, i antioksidantima. Chia sjeme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Nutricionisti se slažu da je chia sjeme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osjećate slabo, bez energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju u vašem tijelu pa ga često koriste sportisti. Ovo sjeme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad crijeva.

Dijeta, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog sjemena se pokazala sjajnom u liječenju raka debelog crijeva, kao i prevencija od raka.

Chia ima superiornu sposobnosti hidratacije, proteine i vlakna koji ce održati osećaj sitosti i zadovoljstva organizma satima . Konzumiranje chia sjemenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je i te kako bitan za sagorijevanje masti.

KAKO KORISTITI OVU MAGIČNU SJEMENKU?

Sjemenke se odlično mogu upotrijebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.

Dodajte ih u salatu kako bi povisili unos bjelančevina. U žitarice kao što su smeđa riža, quinoa, amarant ili proso, dodajte chia sjemenke na kraju kuhanja i dobro promiješajte. Koristite ih u juhama, mesnim okruglicama ili kao smjesu za pohanje piletine i ribe – umjesto krušnih mrvica.

Za desert tu je puding od chia sjemenki.

Pomiješajte sjemenke s kokosovim ili bademovim mlijekom pa dodajte nešto od predloženog: sušeni kokos, borovnice, orahe, malinu, mljeveni badem, kakao, naribanu jabuku, mljeveni pistacio, šipak ili brusnicu.

Napravite svoj vlastiti miks koji zajedno sa smjesom ostavite u hladnjaku 10 minuta i zapamtite, na koji god način odlučite dodati chia sjemenke u vaše obroke, zasigurno će ih oplemeniti.