Kad glava boli najlakše je posegnuti za tabletom! UTVRDITE UZROK GLAVOBOLJE I USPJEŠNO JE SPRIJEČITE!

Kada boli glava najlakše je posegnuti za tabletama protiv boli. Međutim, ako utvrdite uzrok, mogli biste uspješnije smanjiti bol – pa čak i spriječiti da se ponovno pojavi.

Neki od češćih uzroka glavobolje mogu biti pijanstvo, stres, ne nošenje naočala, tjeskobna osobnost, nošenje zategnutog repa, trčanje, pa čak i seks. Dakako ako se iza glavobolje ne krije neki fizički problem. Ipak, ne trebate se stalno bojati ozbiljne bolesti, jer tek jedan posto onih koji se zbog glavobolje obrate liječniku imaju neki ozbiljan zdravstveni problem.

Ipak je važno odmah posjetiti liječnika ako se glavobolja javi iznenada i izrazito je jaka, osjećate se zbunjeno, imate neurološke probleme poput gubitka pamćenja ili slabosti neke strane tijela. Liječnika treba posjetiti i ako je došlo do dramatične promjene uobičajene glavobolje,’ kaže Giles Elrington, neurolog na londonskoj Klinici za migrene.


Neuobičajeni razlozi glavobolje:

Sendvič od šunke

Različita hrana može uzrokovati glavobolju, ali šunka je među prvoosumnjičenima. Sadrži velike razine konzervansa – tiramin, nitrate i nitrite – koji potiču priljev krvi u mozak i pojavu glavobolja. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja uzrokovana konzervansima potiče bol na obje strane. Glavobolju može potaknuti i sir, čokolada, prerađeno meso pa čak i neko voće, primjerice ananas.

Odlazak frizeru

Zbog neugodnog položaja dok vam peru glavu kod frizera, može doći do aktiviranja živca koji će uzrokovati bol dan ili dva kasnije. Tako se uzrok često ne uočava. Slično se može dogoditi zbog nepravilnog položaja dok telefonirate ili sjedite bez naslona koji podupire donji dio leđa.

Kašljanje

Kašljanje, kihanje, puhanje nosa ili saginjanje mogu biti uzroci glavobolje, koja se najčešće osjeća na zatiljku glave. Liječnici smatraju da je jedan posto glavobolja uzrokovano kašljanjem, posebno među muškarcima. Tijekom navedenih radnji mozak je izložen pritisku zbog čega se malo pomiče i dolazi do pojave boli. Iako rijetko, ova vrsta glavobolje može ukazivati i na neke zdravstvene probleme. Ova vrsta glavobolje se obično javlja uz simptome kao što su bolovi u vratu, problemi s ravnotežom, vidom, sluhom i nesanica.

Tjeskobna osobnost

Studija na Centru za glavobolje u Torinu pokazala je da su tjeskobne osobe sklone pojavi migrena. Zbog svog temperamenta slabije podnose stres, pa imaju i nižu razinu serotonina. Zbog toga dolazi do glavobolje.

Kosa skupljena u rep

Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje. Napetost vezivnog tkiva tjemena dovodi do boli. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

Vrući tuš

Dok će onima koje muči glavobolja uzrokovana upalom sinusa toplina tuša pomoći u uklanjanju boli, nekima jutarnji topli tuš može uzrokovati glavobolju. Promjena temperature izaziva povišenje tlaka i pritisak na mozak zbog čega se javlja bol 30 do 60 sekundi nakon što ste počeli s tuširanjem. Bol rijetko kad traje duže od pet minuta. I ekstremna hladnoća može uzrokovati glavobolju.

Cigarete

Na španjolskom Sveučilištu Salamanca dokazali su da cigarete mogu uzrokovati glavobolju. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila u mozgu što potiče pojavu boli.

Nesanica

Ako od jedne do tri noći izgubiti po jedan do tri sata sna, kasnije možete osjećati glavobolju koja može potrajati kratko ili vas mučiti cijeli dan. Pokazalo je to istraživanje na britanskoj National Hospital for Nervous Diseases u Londonu. Glavni uzrok je pad razine serotonina.