Ako imate ovakve nokte, odmah idite kod lekara! Može da bude ozbiljna bolest!

Da li obraćate pažnju na promene na svojim noktima? Trebalo bi, jer to može biti znak teškog oboljenja.

Siguran pokazatelj da imate zdravstveni problem su mrlje, zadebljanja i ostale promene na noktima.

Promene na noktima, naravno, nisu prvi simptom bolesti i ne pojavljuju se uvek. Međutim, ukoliko se pojave mogu da pokažu da nešto ne valja, prenosi portal Ordinacija.

Ovo je još jedan samostalni pregled koji možete da obavite kod kuće, a kad primetite promene odmah se obratite lekaru ili dermatologu, koji će ustvrditi ima li razloga za brigu ili se radi o manjim promenama.

Najčešće promene na noktima su: promena boje, promena oblika, zadebljavanje ili istanjivanje, hrapavost, lomljenje i drugo.

Ipak, na sledeće pojave treba da obratite pažnju.


Bele promene na noktima

Bele tačke i linije na noktima mogu da imaju tri uzroka, a prvi od njih je leukohinija, koja je rezultat manje povrede i nije razlog za brigu. Bele poprečne linije ili pege se nazivaju Meesovim prugama, a mogu nastati zbog trovanja, Hodžkinove bolesti, srčanog zastoja, malarije, a mogu biti i rezultat hemoterapije kao i prezasićenosti ugljen dioksidom. Do bele boje može doći i zato što se nokat podigao od kožne podloge (onoholioza),  a uzrok može biti, takođe, povreda, zatim infekcija, psorijaza, hipertireoza, ali uzrok mogu biti i proizvodi za nokte koje koristimo. Potpuno beli nokti se nazivaju Terijevim noktima, a mogu opominjati na dijabetes,  oboljenje jetre ili srčane probleme, a često se pojavljuju i zbog starenja. Takođe, za Terijeve nokte je specifična i tamnija crta uz ivicu noktiju. Beli nokti mogu biti znak i anemije.

Žuti nokti

Sindrom žutog nokta označava stanje kad dolazi do njihovog zadebljenja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a mogu biti i simptom malignih bolesti, imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima. Posle nekog vremena žuti nokti mogu poprimiti i zelenu boju. Psorijaza može biti uzrok žutih noktiju, Međutim, nokti mogu požuteti i zbog pušenja, ali tad se radi o noktima na prstima između kojih najčešće držite cigaretu.

Crni, smeđi, zeleni i plavi nokti

Plavi nokti pokazuju probleme sa plućima, odnosno disajnim sistemom, a mogu biti pokazatelj anemije. Takođe, plavi nokti mogu biti posledica duge izloženosti hladnoći, visini, ali i stresu.

Zeleni nokti mogu da budu uzrokovani bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Međutim, nokti mogu da pozelene i zbog sindroma žutih noktiju.

Crni i smeđi nokti nastaju zbog teže povrede nokta, a crna boja se razvije zbog podliva krvi koji najčešće sam nestane, ali treba da budete strpljiv. Takođe, ispod crnog nokta se može kriti melanom, ali tada je u obliku pravilne crte. Do smeđe boje nokta može doći zbog bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Savijanje noktiju

Nokti se mogu saviti na gore i poprimiti oblik kašike ili prema dole i tako zahvatiti deo kože oko nokta.

Savijanje nokta prema gore (koilonihija) uzrokuje manjak gvožđa i vitamina B12, ali može da bude uzrokovano i svakodnevnim rukovanjem sa petrolejskim rastvaračima. Osobe koje Raynaudovog sindroma, odnosno stanja tokom kojeg određeni delovi tela, poput prstiju na rukama, postanu hladnu ili otupe na osećaj, često mogu imati kašikaste nokte, a može se raditi i o genetskom poremećaju.

Savijanje noktiju na dole, odnosno prema koži prsta, je proces koji traje godinama, a uzroci mogu biti kardiovaskularnog karaktera, problema s jetrom i plućima, kao i upalne bolesti creva.

Poprečne linije i tačkasta udubljenja na noktima

Tačkasta udubljenja, odnosno rupičasti nokti, mogu biti posledica psorijaze, kao i drugih autoimunih bolesti.

Poprečne reljefne linije na noktima se nazivaju Beau-ove linije, a do njih dolazi zbog nemogućnosti normalnog rasta nokta. Osim što linije mogu biti uzrokovane već spomenutim Raynaudovim sindromom, pojavljuju se i kod osoba koje su nedavno imale srčani udar.

Piše: telegraf.rs