Evo zašto NE SMETE da pojedete više od jednog jajeta dnevno!

Jaje je namirnica koju svakodnevno imamo u našoj ishrani, na ovaj ili onaj način. Međutim, verovatno niste znali zašto ne bi trebalo da pojedete više od jednog dnevno?

Medicinski stručnjaci odavno upozoravaju na negativan uticaj jaja na ukupno zdravlje čoveka, najviše zbog toga jer sadrži holesterol. I pored toga, ljudi se retko odlučuju da ga izbace iz ishrane.

Kada vodimo računa o jajima koje unosimo u svoj organizam, to se najčešće svodi na brigu o tome da li su domaća ili “veštačka”. Mnogo veći problem od toga je holesterol, koji nam skače bez obzira na to koje od ove dve “vrste” jaja pojedemo.

Najčešće zdravstvene tegobe u celom svetu su oboljenja krvnih sudova, a ona se najpre manifestuju kroz narušavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Ove bolesti su direktna posledica loše ishrane, koja definitivno uključuje unošenje jaja u nedozvoljenim količinama.Naime, žumence jajeta sadrži između 180-230 mg holesterola, u zavisnosti od njegove veličine.

Najveći dnevni unos holesterola je ograničen na 300 mg.

Kada “saberete” ove dve činjenice, shvatićete da smete da pojedete samo jedno jaje u toku dana. Međutim, budući da se holesterol nalazi u žumancu, ovo ograničenje se ne odnosi na belance.

Još nešto ne smete da zaboravite! Jaja se nalaze u sastavu mnogih proizvoda, a to vam nalaže da morate dobro da pazite šta ćete danas da unesete u svoj organizam.

Piše: telegraf.rs