OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Snižava pritisak, sprečava srčani i moždani udar, a leči još svašta.

Voće koje, nažalost, često jedemo samo kad postimo, a ono je toliko zdravo, da bi trebalo da ga jedemo uvek.

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog čega mnogi kažu da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 g urmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Zaustavljaju proliv

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore dobre bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lenja creva. U SAD, urme se fabrički pakuju u male bočice kao lekovi i prepisuju se za zatvor.


Regulišu telesnu težinu

Zbog visokog udela hranljivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja urmi mogli da se ugojite. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro ukloniti semenke iz urmi, samleti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.


Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezijuma dnevno, može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 odsto.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozije mleko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme izmiksujte s mlekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača telo i pojačava nivo energije.

Piše: telegraf.rs