10 razloga zbog kojih ćete pomarandže jesti SVAKOG dana!

Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka, a evo i zašto.

Pored svog predivnog ukusa, pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje. Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka.

Na ovih 10 načina pomorandže pomažu našem organizmu u borbi protiv bolesti i štetnih uticaja iz okoline.

1. Pomarandže su prava riznica vitamina i mierala koji su svakodnevno neophodni za pravilan rad našeg organizma.

2. Štiti naš kardiovaskularni sistem i pomaže izbacivanju nataloženih masnih naslaga u njemu.

3. Pomorandže pomažu i zdravlju naših usta tako što jača naše zube, ali i kosti. Od minerala ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

4. Poznato je da je pomorandža dobra i za regulisanje krvnog pritiska. Istraživač profesor dr Ketrin Begharst naglasila je da pomorandže imaju najveći procenat antioksidanasa od sveg voća.

5. Njihovo svakodnevno konzumiranje pomaže pri smanjivanju nivoa holesterola u krvi. Imaju i više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, više od 60 flavonoida, za koje je već dokazano da poseduju antizapaljenske i antitumorske sastojke, kao i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara


6. Manje je poznato da narandžasta riznica štiti i bubrege.

7. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E, pa je dobar saveznik u borbi protiv različitih infekcija.

8. Sok pomarandže pomaže u zaštiti kože, naročito u zimskom periodu. Tokom hladnijeg perioda kiselina pomorandže otkloniće mrtve ćelije kože, pa će vrlo brzo postati nežna i glatka.

9. Pomaže u čišćenju krvi. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

10. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.

Piše: telegraf.rs