CELOG ŽIVOTA SU NAS LAGALI: Evo da li srce stvarno može da boli!

Saznajte odgovor na to da li srce može da boli i kako možete sebi možda i da spasite život.

Sigurno ste mnogo puta čuli da neko kaže “boli me srce” i isto toliko puta kako neki “pametnjaković” objašnjava da “srce ne može da boli jer nema receptore za bol“. Kako bismo rešili ovu misteriju i saznali šta je istina, a šta mit, kontaktirali smo Doc. dr Nebojšu Tasića, načelnika Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i predsednika udruženja HISPA centara (udruženje centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga).

Iako se može reći da sam srčani mišić ne sadrži receptore za bol, srce ipak može da boli. I ne samo to, već je taj bol jedan od najgorih koje čovek može da doživi.

– Srce nije samo srčani mišić, odnosno miokard. Ono se sastoji iz tri sloja, spoljašnjeg omotača, perikarda, zatim mišića, miokarda i unutrašnjeg sloja, endokarda. Sam miokard ne sadrži receptore za bol, ali omotač, perikard sadrži, tako da srce i te kako može da boli – rekao nam je dr Tasić.

Međutim, saznali smo mnogo više o tom misterioznom bolu srca, koji je, ispostavilo se, ne samo istinit, nego je i veoma važan pokazatelj zdravstvenog stanja ovog organa.

– Razlikujemo dve osnovne vrste bola srca. Prvi je posledica angine pektoris, odnosno suženja ili začepljenja koronarne arterije. Potpuno začepljenje vodi do infarkta miokarda i to je jedan od najgorih bolova koje čovek može da doživi. Bol se javlja kao posledica nedovoljne ishranjenosti srca, zbog oslabljenog dotoka krvi – kaže dr Tasić


Pacijenti koji boluju od takozvane stabilne angine pektoris, uglavnom nemaju nikakvih problema dok ne krenu da se penju uz stepenice ili hodaju uzbrdo, a tada se javlja bol.

– Druga vrsta bola je posledica zapaljenja srčanog omotača. odnosno, perikarditis – objašnjava on.

Dakle, srce može da boli i to veoma intenzivno, ali ono što je najvažnije je to da taj bol može da nagovesti loše stanje ovog organa i na taj način omogući pacijentu da preduzme određene mere pre nego što bude prekasno.

Dr Tasić kaže da je prevencija mnogo efikasnija od lečenja i apeluje na ljude da se jave lekaru ako osete bol u srcu, kako bi utvrdili da li im je potrebno lečenje, jer ako dođe do srčanog udara ili bolest ode predaleko, lečenje je mnogo teže. U HISPA centrima postoje kompletno obučeni timovi lekara i ljudi mogu da se obrate ako osete bol u srcu, koji se opisuje kao specifično, tupo stezanje u unutrašnjosti grudi.

– A, kardiolozi su četo i lekari za dušu. Ipak postoji određena misterija vezana za bol u srcu, a to je kad srce boli zbog neuzvraćene ljubavi, što medicina, još uvek, ne može da objasni – našalio se na kraju dr Tasić.

Piše: telegraf.rs