Koliko je solarijum štetan, verujemo da znate! Ali, ovakvu grozotu sigurno niste očekivali..

Da, istina je da toplota i UV zraci ubijaju razne mikroorganizme. Međutim, solarijumi nisu dovoljno vrući, niti jaki, da bi poubijali neke od najopasnijih izazivača polno prenosivih bolesti.

Napolju je sve toplije, a vas je blam da se skinete u kratke pantalonice ili suknje, jer su vam noge “bele ko sir”, zar ne? Ovaj problem navodi mnoge na iskušenje da, umesto na blagom prolećnom suncu, prvu bojicu nabace veštačkim putem, u solarijumu.

Međutim, osim opasnosti od smrtonosnih tipova raka kože, u solarijumu vreba još mnogo drugih boleština i to onih zaraznih, koje napadaju genitalije i mogu ozbiljno da vam ugroze kako plodnost, tako i život!

U “kabinama za sunčanje”, a posebno onim ležećim, možete da “zakačite” raznorazne virusne i bakterijske infekcije kao što su herpes, kondilomi, ali i ešerihija koli, stafilokoke, enterobakterije, klepsiela i drugi fekalni bacili.

Koliko je lako zaraziti se, najbolje predstavlja primer genitalnog herpesa. Virus se prenosi kontaktom s kožom obolelog, oralnim i klasičnim seksom.


Jednom kad se zarazi, osoba nikad u potpunosti ne može da se otarasi virusa herpesa, pa je tako čak i u mirnim fazama – kad nema vidljivih bolnih vodenih prištića – moguće da bolest prenese na druge.

S obzirom na to da je u solarijumu tokom čitavog dana poprilično toplo, dešava se da virus preživi u blizini mesta na kojem je osoba ležala i sve vreme vreba novog domaćina u čije telo bi se naselila.

Ista stvar važi i za HPV viruse (izazivače kondiloma, ali i raka penisa ili grlića materice), kao i za mnogobrojne bakterije koje vašim polnim organima mogu da naprave pakao!

– Ultraljubičasta svetlost teoretski bi trebalo da može da ubije sve bacile. Međutim, UV zračenje u solarijumima nije dovoljno jako da bi ih potamanilo sve – objašnjava profesorka dermatologije Don Meri Dejvis s Mejo klinike.

Isto tako, iako radnici u salonima imaju obavezu da nakon svakog klijenta antiseptičkim rastvorom obrišu kabinu, dešava se da oni to ne urade dovoljno temeljno i detaljno.

– Tada se dešava još jedna gora stvar, jer one bakterije i virusi koji prežive hemijsku i toplotnu torturu postaju vrlo otporni na sve uticaje, ali, što je najgore i rezistentni na sve postojeće lekove – upozorava doktorka Dejvis.

Piše: telegraf.rs