Opao vam je IMUNITET? Napravite ove SIRUPE sami i ojačajte organizam!

Virusi i bakterije vrebaju iza svakog ćoška, ali mi se nećemo razboleti sve dok nam ne padne imunitet. Evo kako da se to ne desi.

Naš organizam je stalno izložen virusima, ali razbolećemo se tek onog trenutka kad nam padne imunitet. Znači, nije problem u virusima, jer je nemoguće osloboditi se njih, nego u sposobnosti našeg organizma da se odbrani.

Za jačanje imuniteta nisu vam potrebni skupi preparati. Dovoljno je nabaviti nekoliko namirnica, od kojih ćete napraviti koktel i praktikovati to svakog dana.

Nekoliko jednostavnih napitaka za jačanje imuniteta:

– Kupite koren đumbira, izrendajte ga i skuvajte kao čaj. Nakon što se malo ohladi, dodajte med i sok od limuna, pomorandže ili grejpfruta.

– Đumbir prokuvajte u vodi, ostavite da odstoji pet minuta pa dodajte čaj od kamilice. Procedite i dodajte sok od limuna i med.

– Napravite limunadu s mlakom vodom i dodajte med.

– Skuvajte cimet u vodi, malo ohladite pa dodajte med.

– U sokovnik ubacite 600 g šargarepe, 2 grejpfruta i 3 pomorandže (ili neke druge citruse) ili, ako nemate sokovnik, izmiksujte u blenderu i dodajte malo vode ili čaja od đumbira.

Uopšteno, sokovi od bilo kog svežeg voća dobri su za imunitet, posebno od onih prepunih vitamina C (limun, kivi, grejpfrut …) pa kombinujte sami. Možete dodati med, đumbir, limun, cimet…

Osim preparata za jačanje imuniteta, važno je i dovoljno spavati jer neispavanost iscrpljuje organizam i on je onda podložniji bolestima. Potrebno je piti i dovoljno vode jer ona ispira telo od štetnih materija. Beli luk je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti organizma, a ako vas brine neprijatan miris, jedite ga kuvanog u hrani, iako je sirov najefikasniji.

Koliko god je to mnogima teško, dobro je smanjiti konzumaciju slatkiša jer šećer slabi imunitet. On izaziva da energija u telu naglo poraste, ali isto tako naglo i pada, a to iscrpljuje organizam. Pokušajte da izbegavate stres koliko god je to moguće jer je on “ubica” zdravlja. Takođe, pokušajte češće da šetate po prirodi i svežem vazduhu, osim bolje cirkulacije i više kiseonika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obaveza i užurbanosti.


Sirup za jačanje imuniteta iz kućne radinosti:

Sastojci:

-100 g suvih kajsija
-50 g aronije
-100 g suvih smokava
-200 g suvih šljiva
-1 srednji koren đumbira
-100 ml soka od limuna
-100 g badema
-100 g oraha
-50 g lešnika
-50 g brusnica
-3 kašike meda sa propolisom i matičnom mlečom
-250 g meda

Priprema:

Sve sastojke stavite u staklenu posudu, ali krupnije sušeno voće najpre iseckajte, orašaste plodove sameljite, a đumbir narendajte.Sve zajedno ispasirajte štapnim mikserom. Sirup sipajte u teglu (ili više njih) i ostavite da odstoji nekoliko dana pre upotrebe.

Sirup mogu konzumirati i deca starija od dve godine, po malu kašiku svako jutro. Starija deca i odrasli uzimaju veliku kašiku.

Piše: telegraf.rs