Ovaj test otkriva da li imate RAK!

Ukoliko, ne daj bože, vaš lekar posumnja da imate rak debelog creva, pluća, želuca, dojke ili materice, u budućnosti više nećete morati da prolazite kroz mučne i dugotrajne pretrage. Biće dovoljno samo da date krv.

U svetu medicine došlo se do fantastičnog otkrića. Naučnici su kreirali jednostavan i jeftin laboratorijski test pomoću kojeg će se na osnovu par kapi krvi vrlo rano utvrditi da li neko ima jedan od pet zloćudnih tumora.

Stručnjaci su identifikovali najučestaliji genomski potpis u DNK ćelija tumora. Ispostavilo se da pet različitih vrsta rata ima gotovo identičan genomski potpis. Ovo otkriće moglo bi da dovede do dosad najboljeg načina za dijagnostikovanje brojnih vrsta kancera u njihovom radnom stadijumu.

Naučnici veruju da će obična krvna pretraga biti dovoljna za tačnu dijagnozu. Stvar je u tome što kod postojanja kancera dolazi od hemijske promene u DNK koja se zova metilacija, a ona kontroliše izražavanje pojedinih gena.


Kada su identifikovali biomarkere metilacije, naučnici su uočili identičan uzorak u pet različitih vrsta tumora kao što su rak debelog creva, rak pluća, rak želuca, rak dojke i rak materice.

– Otkriće jedinstvenog metilacijskog potpisa je bilo ključno i to će nam mnogo pomoći u tačnoj dijagnozi. Slikovito, to se može uporediti sa situacijom kada u borovoj šumi tražite stablo jabuke. Trebalo nam je neko vreme da ga pronađemo i pred nama je bio ogroman tehnički izazov, ali pronašli smo ovaj potpis metilacije oko gena ZNF154, koji je jedinstven za tumore. Niko u mom timu nije mogao da spava nakon važnog otkrića, koliko smo bili uzbuđeni. Ovo je prvi put da smo našli takav uzorak koji je primenjiv za mnogo vrsta raka – pojašnjava biolog Laura Elnitski s američkog Nacionalnog instituta istraživanja ljudskog genoma.

Slede dodatna testiranja koja će pokušati da pronađu isti uzorak i kod raka prostate, raka bešike, i kancera pankreasa. Još nije sasvim jasno koja je povezanost između tumora i povišenih biomarkera metilacije, ali moguće je da je to rezultat raspada procesa u zdravoj ćeliji ili je pak rezultat uticaja rasta ćelije tumora, koji konzumira sve više energije.

Ranija dijagnoza raka uveliko bi doprinela izlečivosti i velikom smanjenju smrtnosti od raka.

Piše: telegraf.rs