Pio je četiri litra ledenog čaja dnevno, nećete verovati šta mu se desilo!

Detaljni laboratorijski testovi otkrili su visok nivo kalcijum oksalata u njegovom urinu, koji je sastavni deo bubrežnog kamenca. Crni čaj ima visok nivo oksalata, a ako se konzumira u velikim količinama, može da uzrokuje čak i zastoj bubrega.

Lekari su uspešno rešili zdravstveni problem koji je predstavljao misteriju kod jednog pacijenta. Detaljni laboratorijski testovi otkrili su visok nivo kalcijum oksalata u njegovom urinu, koji je sastavni deo bubrežnog kamenca.

Ispostavilo se da je muškarac iz Arkansasa, koji je došao u bolnicu zbog mučnine, slabosti organizma, umora i bolova u telu, pio više od četiri litra ledenog čaja na dan.

Lekare je začudilo kada je muškarac rekao da nije nikada imao kamen u bubregu, kao i to da nijedan član njegove porodice nije imao ovaj problem.


Kroz dalje razgovore pacijent je otkrio da pije više od četiri litra ledenog čaja na dan, što se pokazalo uzrokom njegovih problema s bubrezima. Crni čaj ima visok nivo oksalata, a ako se konzumira u velikim količinama, može da uzrokuje čak i zastoj bubrega.

Pacijent je zbog problema s bubrezima morao odmah na dijalizu. Zbog teškog oštećenja bubrega moraće doživotno da bude na dijalizi.

– To je jedino razumno objašnjenje – rekao je lekar Umbar Gafar koji je o ovom slučaju napisao članak za “New England Journal of Medicine”.

Piše: telegraf.rs