PROBAJTE: Kad pročitate ovaj tekst, sigurno ćete popiti čašu vode!

Evo šta se događa u našem organizmu kada unosimo manje od potrebnih količina ove "tečnosti života" odnosno vode.

Svi govore kako bi svakog dana trebali da unesemo oko 8 čaša obične negazirane vode. Izuzev dehidracije kao direktne posledice ovakvog ponašanja, retko ko zna šta to zapravo znači za naše telo.

1. LOŠIJE SE KONCENTRIŠEMO – Studija sa psihijatriskog instituta na Kings Koledžu u Londonu 2011. godine je pokazala da smanjeni unos vode utiče na broj sivih ćelija koje upotrebljavamo prilikom rešavanje nekog zadatka. Žedni ispitanici su morali da se potrude mnogo više kako bi rešili postavljeni zadatak, za razliku od onih koji su popili dovoljnu količinu vode.

2. SPORIJE SAGOREVAMO KALORIJE – Kalorije se daleko bolje sagorevaju kada je telo hidirano. Voda takođe, zateže kožu te sprečava nastanak bora i smanjuje bledilo kože lica.

3. JEDEMO VIŠE – Osobe koje popiju dve čase voda pojedu oko 90 kalorija manje, nego osobe koje ne piju vodu.


4. LOŠIJE SMO RASPOLOŽENI – Naučnici na američkom Univerzitetu Tufs su 2009. godine zamolili veslače da tokom treninga unose malu količinu vode. Grupa koja je unela manje količine vode u organizam osećala je klasične simptome dehidratacije poput umora i lagane nesvestice.

5. PODLOŽNIJI SMO BOLESTIMA – Manjak tečnosti utiče na smanjenje funkcionalnosti pojedinih organa, ali i celog organizma. Osobe koje piju malo vode na primer češće imaju probleme sa bubrezima i mokraćnim putevima od osobe koja unosi odgovarajuću količinu vode.

Piše: telegraf.rs