Šta je zdravije, marihuana ili alkohol? Evo šta nauka kaže!

Iz sveta nauke pristižu nove činjenice u vezi s marihuanom. Izgleda da nije toliko štetna kao što smo mislili.

Marihuana je u većini zemalja sveta zabranjena zbog toga što spada u lake droge. Prirodno je, onda, da pomislimo da je ta biljka opasna za psihofizičko zdravlje, međutim, istraživanja pokazuju nešto drugo.

Nova studija sprovedena u SAD-u pokazuje da je alkohol najsmrtonosnija supstanca, pa se na listi nalazi čak ispred heroina i kokaina. U prošlosti je konzumiranje marihuane smatrano izuzetno opasnim. Smatralo se da konzumiranje “trave”, kako popularno zovu ovu biljku, može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

S druge strane, dejstvo alkohola su se u odnosu na marihuanu potcjenjivalo, iako nova istraživanja pokazuju da je alkohol opasniji i štetniji za ljudsko zdravlje nego marihuana.


Čak je prema određenim istraživanjima alkohol veći uzročnik oboljevanja od raka, nego neka druga vrsta droge. Nova studija ide u prilog zagovornicima za legalizaciju marihuane, a naročito u medicinske svrhe.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe do sada je legalizovana i odobrena u Nemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Španiji i Portugalu.

U brojnim zemljama sveta marihuana je u potpunosti dekriminalizovana. U Izraelu se još od 1990-ih godina marihuana koristi u medicinske svrhe, a liberalni po tom pitanju su i Bangladeš, Filipini i delovi Australije.

Najinteresantnija je činjenica da je marihuana potpuno legalna u Severnoj Koreji, zemlji u kojoj je zabranjeno posedovati mobilni telefon ili kompjuter.

Piše: telegraf.rs