Šta ODMAH da uradite kad vas ujede smrtonosni komarac?

Virus Zapadnog Nila počinje kao običan grip, ali može da bude znatno opasniji od gripa. Evo šta treba da radite.

U Srbiji godinama unazad postoje slučajevi akutnog zapaljenja mozga, encefalitisa, ali tek pre nekoliko godina smo saznali šta je pravi uzrok tome – virus Zapadnog Nila.

Virus Zapadnog Nila počinje kao običan grip, ali može da bude znatno opasniji od gripa. On je tipičan za tropska podneblja sa dugim periodima visokih temperatura, ali zbog klimatskuh promena poslednjih decenija dolazi do njenog širenja, pre svega zbog migracije azijskih komaraca, koji su najčešći prenosnici.

Virus se dobija isključivo ubodom zaraženog komarca i ne može se dobiti tako što ste u kontaktu sa zaraženom osobom, čak i ako dođe do razmene telesnih tečnosti. Komarci koji u sebi imaju virus postali su nosioci zato što su uboli zaraženu pticu.


Čak i ako vas ubode zaraženi komarac šanse da se zarazite su 20 odsto, a već su male šanse da komarac uopšte bude zaražen, tako da nema mnogo razloga za brigu. Međutim, ipak postoje slučajevi zaraženih pa mala doza opreza nije na odmet.

Simptomi koji nastaju zbog infekcije ovim virusom slični su simptomima gripa – povišena temperatura, umor, bol u zglobovima, otečene limfne žlezde... U retkim slučajevima, bolest se razvija u akutnu upalu mozga, odnosno, meningitis ili encefalitis. Najugroženija grupa za razvoj bolesti do ovog stadijuma su stari ljudi sa već prisutnim hroničnim bolestima.

Ako dođe do veoma jake glavobolje, ukočenosti vrata, dezorijentisanosti, loše koordinacije, drhtavice i iznenadne slabosti i paralize u mišićima – to su simptomi teške infekcije i neophodno je bolničko lečenje.

Da li treba da posetite lekara ako vas je ujeo tigrasti komarac?

Čak i ako ste sigurni da je komarac koji vas je ujeo bio azijski (tigrasti) komarac, šanse da je bio zaražen, a tek da vi budete inficirani, su toliko male da nema nikakve potrebe da idete kod lekara. Idite samo u slučaju da se pojave gore navedeni simptomi. U slučaju simptoma teške infekcije, potrebna je hitna hospitalizacija.

Piše: telegraf.rs