Umorni ste non-stop? Mršavite? Sve vas boli? ODMAH idite kod lekara, možda je STVARNO nešto STRAŠNO!

Ako imate ovih 9 simptoma, nikako ih nemojte ignorisati, obavezno se javite lekaru, jer ipak je bolje sprečiti nego lečiti.

Zbog sve bržeg načina življenja i nagomilanih obaveza, ljudi a pogotovo žene zanemaruju neke simptome i signale koje im njihovo telo šalje kao upozorenje, a koji mogu biti opasni po zdravlje.

Hronični umor, naglo mršavljenje, tup i neprijatan bol u stomaku samo su neki od simptoma čiji uzrok obavezno treba proveriti, odlaskom kod lekara. A evo na koje da posebno obratite pažnju.

1. Promene na grudima

Osećate li kvržicu, ispupčenje, neobične promene na bradavicama ili pak sekret, to nipošto nemojte ignorisati. Čak i ako redovno odlazite na ultrazvuk ili mamografiju, svaka promena na grudima razlog je za odlazak lekaru. Iako je 95 posto promena benigno, to je najbolji način prevencije bolesti i spasavanja života.

2. Krv u stolici

Rak debelog creva treće je najčešće maligno oboljenje među ženama, a jedan od njegovih simptoma je i krvarenje iz rektuma. Krv u stolici će mnogi povezati sa hemoroidima, ali ako se uz tamnu ili svežu krv javljaju i simptomi poput promena u redovnosti ili izgledu stolice, obavezno posetite lekara. Kolonoskopija je pregled koji spašava živote, jednako kao i brzo uočavanje simptoma, ističu lekari.


3. Neobičan sekret i neredovna krvarenja

Iako je vaginalni sekret uobičajen, ako je on dugotrajan, ima intenzivan miris ili pak sadrži sukrvicu, tada on može biti i znak raka grlića materice. Još jedan znak upozorenja je krvarenje nakon menopauze, tj. Kod žena koje nisu imale menstruaciju duže od 12 meseci.

4. Promene u limfnim čvorovima

Ako su limfni čvorovi bolni, tvrdi ili veći nego što je uobičajeno, posetite lekara. To se posebno odnosi na limfne čvorove u području vrata i pazuha, kao i one koji se ne mogu povezati sa prethodnom bolešću ili upalom. Oni mogu upućivat na pojavu karcinoma štitne žlezde, ali i drugih bolesti. Biopsija čvora efikasan je i proveren način analize čvora.

5. Nadutost

Rak jajnika prvi je po smrtnosti među malignim bolestima reproduktivnih organa, a zbog njegovih se zbunjujućih simptoma često naziva i tihim ubicom. Stručnjaci ističu kako je upravo nadutost prvi znak pojave bolesti, a ona se kasnije razvija u probleme s obavljanjem male i velike nužde, bolove u leđima te karlici. Kod pojave ovih simptoma treba napraviti ultrazvuk, ginekološki pregled, kao i izvaditi tumorske markere u krvi.

6. Neobjašnjive promene u težini

Ako odjednom izgubite ili dobijete više od pet kilograma, a ne menjate svoje prehrambene ili navike vežbanja, a ta se praksa nastavlja mesecima, to je očigledan znak da u organizmu nešto nije u redu. Većina obolelih od raka potvrdili su kako su mesecima mršavili pre odlaska lekaru, a iako to može biti znak prekomernog rada štitnjače ili pak dijabetesa, veće promene u težini zahtevaju opsežan sistematski pregled.

7. Uporan kašalj

Svaki kašalj koji ne prolazi dve do tri nedelje nakon bolesti, alergije ili prehlade, karakter je za posetu lekaru. To se posebno odnosi ako se uz kašalj pojavljuje i sukrvica, a povezan je sa pušenjem. Stručnjaci tvrde kako je pušenje glavni krivac pojave raka kod žena, no jednako tako od raka pluća mogu oboleti i nepušači. Rendgenski snimak pluća kao i CT otkloniće sumnju na postojanje bolesti.

8. Kostantan umor

Hroničan umor koji se ne popravlja ni nakon dužeg perioda odmora i spavanja uopšteno je simptom koji može da vodi i na maligne bolesti. Leukemija, karcinomi probavnog sistema i drugi tumori mogu dovesti do pojave umora, zbog čega je vrlo bitno naći konkretan uzrok. Bilo da je reč o manjem ili većem zdravstvenom problemu, najvažnije je znati uzrok, ističu stručnjaci.

9. Promene na koži

Bilo da je reč o mladežima, pigmentacijske mrljama ili pak ranama na sluznici koje ne zarastaju, svaka promena je razlog za savetovanje sa lekarom. Pojava novih mladeža ne mora biti razlog za brigu, no svakako posetite dermatologa ako mladež počne krvariti ili menjati boje.

Piše: telegraf.rs