VOLITE PISTAĆE: Evo šta će se desiti ako ih jedete svakodnevno!

Mali zeleni plod moćan je saveznik u ubrzavanju metabolizma, veliki neprijatelj lošeg holesterola i značajan pomoćnik u usporavanju starenja.

Na listi najzdravijih namirnica najčešće pronalazimo koštunjavo voće od kojeg su najpopularniji orasi i bademi, pri čemu je njihov ‘rođak’ pistaći nepravedno zanemaren.

Mali zeleni plod moćan je saveznik u ubrzavanju metabolizma, veliki neprijatelj lošeg holesterola i značajan pomoćnik u usporavanju starenja.

Pistaći u sebi krije prednosti za naše zdravlje zbog kojih on zaslužuje važno mesto svakodnevnoj ishrani.

1. Konzumiranje pistaćija za samo nekoliko dana snižava holesterol do 20 posto, za što je odgovorna velika količina antioksidansa luteina kojom ovaj plod obiluje.

Naime antioksidansi sprečavaju prodiranje holesterola do krvnih sudova i sprečava upale.

Pistaći je najzdravija grickalica koja ubrzava metabolizam, snižava holesterol i usporava starenje”


2. Pistaći je odličan izvor vlakana, u samo 100 grama nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i olakšavanju problema s probavom.

3. Regulator šećera u krvi

Šolja pistaćija sadrži čak 6o odsto preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u amino kiseline, fosfor pospešuje i toleranciju na glukozu.

4. Da pistaći povećava seksualnu moć muškaraca pokazala je jedna studija tokom koje je dokazano kako svakodnevna konzumacija pistaćija povećava seksualnu moć muškaraca za čak 51 posto za što su odgovorne esencijalne masne kiseline.

One pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

5. Pistaći je rekorder među orašastim proizvodima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu tela i zbog kojih je pistaći prozvan prirodnim botoksom. Pet do deset pistaćija dnevno preporučuje se u borbi protiv bora.

Prilikom kupovine uvek birajte neočišćen pistaći jer ćete prilikom otvaranja svakog ploda imati vizualni znak koliko ste ih već pojeli.

Piše: telegraf.rs