Evo šta KAFA zaista radi vašem telu! I to iz minuta u minut!

Nakon što saznate, šta se u stvari dešava vašem organizmu posle konzumiranja jedne šoljice kafe, zapitaćete se da li da nastavite da je pijete.

Za mnoge od nas, kafa je mnogo više od običnog pića, ona je nezaobilazni deo našeg buđenja, poseban ritual, nešto bez čega jednostavno ne možemo zamisliti dan.

Šolja tople mirisne kafe, u svakom trenutku je dobra ideja, bez obzira da li je u pitanju večera sa porodicom, prijateljima, ili poslovnim partnerima.

Svi smo upoznati sa činjenicom, da kafa može imati negativne posledice po naše zdravlje i naše telo, zbog čega neki ljudi čak i razmišljaju da prestanu da je piju.

A konačno možete da saznate i šta se dešava vašem telu, nakon konzumiranja jedne šoljice kafe. Ljubitelji kafe biće šokirani, jer ono što je otkriveno, prilično je zapanjajuće, piše Bright Side.


Prvih 10 minuta:

Kofein direktno ulazi u vaš krvotok. Nakon čega će vaš puls i krvni pritisak naglo porasti.

Nakon 20 minuta:

Kofein najpre stimuliše centralni nervni sistem.

Osećate se fokusirano i razbuđenije, i mnogo lakše donositi odluke, kao i rešavati probleme.

Kofein vam pomaže da se osećate odmornije, povezivanjem sa “adenozin” receptorima u vašem mozgu.

30 minuta:

Vaše telo počinje da luči veliku količinu adrenalina, što može dovesti do oštrijeg vida, i vaše zenice će se vidljivo proširiti.

40 minuta:

Nivo seratina u vašem telu počinje da raste. Što poboljšava funkcionisanje motornih neurona, koji svojim funkcijama povećavaju snagu mišića, tako su i vaši pokreti su bolje koordinisani.

4 sata: 

Kafa može uvećati brzinu kojom naše ćelije oslobađaju energiju. Kada se to desi desi, naše telo počinje da gubi kilograme, čak iako se ne krećemo.

Kofein takođe potstiče stvaranje želudačne kiseline.

6 sati:

Kofein, glavni sastojak kafe, direktno deluje na koncentraciju kalcijuma u ćeliji, takođe prouzrokuje odavanje tečnosti iz organizma.

Pored vode, vaše telo takođe izgubi i neke jako bitne vitamine, i minerale, što može dovesti do manjih poremećaja metabolizma.

Piše: telegraf.rs