Mladi luk čuva srce

Mladi luk je veoma hranjiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti.

On je idealno proljetno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalija i kalcija. Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.

Srce
Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On, također, sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.


Vid
Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače.

Kosti
Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži gotovo 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 odsto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju.

Preuzeto sa: avaz.ba