Rotkva najbolji saveznik zdravlja!

Crna rotkva, arapka ili crna arapka (Raphanus sativus var.niger. L.) pripada porodici krstašica (Familiae Cruciferae), a ljekarski naziv joj je Raphani radix.

Vijekovima se koristi kao hrana ali i jedan od najefikasnijih prirodnih lijekova. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu.

Rotkva kao prirodni lijek

Ona je  prirodni adstrigent, antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antitusik, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, ekspektorant, holecistokinetik, karminativ, laksativ, mikotik, regenerator, respiratorni tonikum, rubifacijens, sedativ, tonikum i vermifug.


Liječi štitnjaču, karcinom i razne alergije

U pučkoj medicini crna rotkva bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj. Kako bi zaštitili svoje robove i radnike za vrijeme gradnje Keopsove piramide, Egipćani su im uz mrkvu i bijeli luk davali crnu i bijelu rotkvu. Poznavajući već tada uticaj crne rotkve na čovjekovo zdravlje, Egipćani su masovno uzgajali crnu rotkvu za hranu i dobijanje ulja. Saznanja o vrijednosti crne rotkve tokom vijekova širila je i pučka medicina pa smo tako danas bogatiji za niz spoznaja o ljekovitosti te biljke i njenoj upotrebi. Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg okusa.

Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu ka ozdravljenju.

Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam.

Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada štitne žlijezde.

Preuzeto sa: avaz.ba