Trešnje usporavaju starenje, liječe reumu, celulit i bore!

Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi.

Naučnici s instituta u Michigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno djelovanje,  te da mogu olakšati artritičke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja.

Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije. Njemački ljekar, Ludwig Koch, koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog vijeka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udio balastnih materija. Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama spriječavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i problema sa desnima.


Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina

Još jedna dobra vijest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijom i magnezijom povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Ipak trebalo bi da znate da trešnje ne treba jesti prije ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Ovo voće sadrži celulozu, pa dobro reguliše varenje, a zbog velike količine vode i kalija olakšava izbacivanje vode iz organizma, pospješuje rad bubrega, žuči i jetre. Pomaže i u održavanju zdravlja srca i prevenciji raka.

Preuzeto sa: avaz.ba