Da li je ZDRAVO ili OPASNO ako večerate posle 19h?

Postoji mnoštvo informacija o tome kada je idealno vreme za večeru, a jedna od najčešćih jeste da je najbolje imati ranu večeru (u 2 časa popodne) ili je potpuno preskočiti ako želite da povećate količinu masti koje telo sagoreva i tako se rešite viška kilograma.

Mnoga druga istraživanja pokazala su da večera nakon 7 sati uveče povećava rizik za dobijanje srčanog udara, da kada jedemo posle 22 časa unosimo 248 kalorija više i da gubimo apetit narednog dana.

Evo šta stručnjaci za ishranu misle o večeri i kada je idealno vreme za nju:

Ne postoji tačno vreme u koje treba večerati

Sve zavisi od naših rasporeda i životnog stila. Osoba koja se budi u 5 sati ujutro može da ima večeru u 5 popodne, dok neko ko spava do jedan popodne može da ima večeru u 10 sati uveče – ništa od ovoga nije samo po sebi pogrešno ili nezdravo, tvrdi Fara Fahad, stručnjak za ishranu.

“Rekao bih da je idealno vreme za večeru 3 sata pre nego što odete na spavanje. To je dovoljno vremena da organizam svari hranu i nećete spavati punog stomaka”, tvrdi on.


Večerajte samo kada ste gladni

Vrlo često jedemo samo zato što je došlo vreme za večeru, ali Fahad veruje da je mnogo važnije da se osetimo gladnima i tek onda jedemo.

“Ako ste gladni, vaše telo traži kalorije. Ako jedete, a niste gladni, telo će hranu čuvati kao masti jer mu nije potrebna”, objašnjava on.

Kasna večera je manje važna od toga šta i koliko jedete

Hrana je energija i nema potrebe da je skladištimo pre odlaska na počinak pošto nije potrebna telu jer se ono gasi za spavanje.

Obilna i teška večera nije dobra za metabolizam

Telo sporije vari masne obroke i oni mogu da dovedu do gorušice. Krv odlazi u stomak kako bi pomogla varenju umesto u ostale delove tela kako bi mu pomoglo da se oporavi tokom noći.

Ako se ujutro osećate posebno umorno i bez energije, glavni krivac za to je teška večera.

Preuzeto sa: telegraf.rs