OVO SU NAŠI STARI PILI ZA DORUČAK: Biljka koju je KAVA bacila u zaborav!

Prije nekoliko desetljeća bijela kava od cikorije bila je vrlo popularna, i to je bila jedna vrlo zdrava navika!

Hrvati su veliki kavopije – to misli veliki broj ljudi, a posebice mlađi naraštaji. Međutim, u razgovoru s našim bakama doznajem da se kava u Hrvatskoj nikada nije pila dok nije gotovo nasilno i propagandno uvedena prije nekoliko desetaka godina! Do tada su naši ljudi, umjesto kave, ranim jutrom pili cikoriju, izuzetno zdrav napitak koji je zbog kave pao u totalni zaborav.

Od cikorije se priprema napitak koji ima okus kave, poznat pod nazivom ‘Divka’. Prije nekoliko desetljeća bijela kava od cikorije bila je vrlo popularna, i to je bila jedna vrlo zdrava navika, jer cikorija ne sadrži kofein i doslovno puca od zdravlja, a ne sadrži ni nikakve nuspojave.

Cikorija se na našim prostorima pila svakodnevno sve dok nije došlo vrijeme da se s velikim žarom luksuzno izreklamira ‘roba’ umjesto zdrave hrane. Takav trend potisnuo je cikoriju u zaborav i to na račun kave. Danas, smo se toliko odmaknuli i od kave da nerijetko ljudi umjesto zdravlja ispijaju velike količine instant otrova i prahova koji su sve samo ne ono što je priroda čovjeku dala. Stoga vas podsjećamo na ovu biljku, dobru staru cikoriju koja strpljivo čeka da nas vrati u vremena kada je zdravlje bilo svakodnevno, a ne luksuz koji se teško nalazi.


Ljekovitost cikorije

Pijenje kave od cikorije nevjerojatno je zdrava navika, zbog ljekovitosti koju ova biljka sadrži. Cikorija je korisna ljekovita biljka koja obnavlja krv, cijeli organizam i potiče rad jetre i žučnog mjehura.

Sadrži i do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij, te je upravo zbog svojeg sastava odlično sredstvo za detoksikaciju organizma. Inulin u cikoriji, ovu biljku čini pogodnom i za prehranu dijabetičara, jer ne utječe na porast nivoa šećera u krvi. Svojim djelovanjem pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, diuretski djeluje, pokreće rad organizma, a neposredno djeluje i na mršavljenje.

Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Probiotici su tvari koje potiču rast i broj probiotičkih, ‘prijateljskih’ bakterija u crijevima, a to djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma. Cikorija potiče rad metabolizma, dok ga današnja kava znatno usporava, stoga je cikorija znatno zdraviji odabir za svakodnevni jutarnji napitak! Prepuna je vlakana, pa je stoga i dobar borac protiv kiselosti organizma, odnosno stanja koje je plodno tlo za razvijanje mnogih, pa i malignih bolesti.

To je gorka biljka, a ta gorčina godi za želudac, slezenu, jetru i žuč. Za lijek se sakuplja korijen. U prirodnoj medicini upotrebljava se, međutim, čitava biljka – korijen, list i cvijet. Ima svojstvo diuretika, a dobra je za liječenje reume jer uklanja mokraćnu kiselinu. Konzumiranjem ove biljke potičemo izlučivanje nagomilanih otrova iz tijela i na neki način obnavljamo krv, slično kao i maslačak. Pomaže u liječenju žutice i anemije, ali i u liječenju ovisnosti od kofeina.

Preuzeto sa: dnevno.hr