Imate li ovakvu kvrgu na ruci? Ova pojava uopšte nije bezazlena…

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Kako prepoznati?

Medicinari takve tvorbe zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju. Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već doista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.


Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utječu ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj toka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru k ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne ganglion može nestati, što se događa kod skoro 50 posto osoba.
Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no ljekari upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcionisanja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija. Najčešći oblik liječenja je kirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, lijekar savjetuju da potražite pomoć doktora primijetite li takvo izbočenje.

Preuzeto sa: tuzlanski.ba