Sočna biljka koja liječi sve - Ljekovitost smokve

Smokva je vrlo poznata biljka koja raste na cijelom Mediteranu. Dobro poznati mesnati plodovi – smokve – rastu na stablu visine do 12 metara.

Biljka je toliko poznata, da je svojevrsni sinonim naših krajeva, a posebno se misli na krševita područja gdje ju najčešće i susrećemo.

Plodovi se mogu jesti suhi ili svježi, a sirup se upotrebljava kao laksativ. Čak 50% svježe zrele smokve su šećeri, posebice glukoza, a osim toga, nalaze se i flavonoidi koji imaju protuupalni učinak.

Krupni listovi sadrže kumarine koji pomažu probavi, te imaju antiseptičko djelovanje.


Slador i vlakna daju smokvama poznati laksativni učinak. Uz to, smokve su dobre za liječenje upale sluznice u nosi i grlu, te uklanjanju otrova.

Istraživanje iz 1998. godine pokazalo je da su osobe oboljele od dijabetesa (tipa I), nakon što su uzimale oparak pripravljen od listova smokve, imale nakon obroka sniženu razinu šećera u krvi.

Za liječenje zatvora koristi se sirup od smokve, a za začepljenje nosnica i teškog disanja uzimaju se kapi i to 50 kapi u čaši vode dva puta na dan.

Do sada nisu prijavljene nikakve neugodne nuspojave, no valja imati na pameti da je smokva laksativno sredstvo te ne valja pretjerivati.

Preuzeto sa: receptizasve.work