Ove namirnice čiste masnoće u krvi - chia i zobene pahuljice!

Budući da nemaju nikakav okus ni aromu, ove dvije namirnice mogu se dodavati najrazličitijim jelima. Jedite ih bez dodavanja šećera i organizam će vam biti zahvalan...

Dnevno je dovoljno uzeti žličicu do dvije chia sjemenki, a u toj jednoj žličici dobit ćete i do tri puta više željeza nego u špinatu.

Prethodno ih treba malo natopiti, a kako nemaju aromu, mogu se dodavati u doslovce sva jela - juhe, variva, umake, Smoothieje, napitke. Chia sjemenke prepune su omega-3 masnih kiselina te pomažu u reguliranju dobrog i lošeg kolesterola u krvi, a time i na zdravlje srca.

Uz izbacivanje već poznatih “neprijatelja” - šećera, mesnih i drugih prerađevina, u prehrani pojačajte i zobene pahuljice. Konzumirajte čiste, bez slatkih dodataka. Zobene pahuljice čiste crijeva od masti jer ih njihova vlakna poznata kao beta-glukan, doslovce upijaju, pa kolesterol ni ne ulazi u krvotok.


Jedna šalica zobenih pahuljica zadovoljit će dnevnu potrebu za beta-glukanom, a tih vlakana ima i u ječmu te algama. U prehranu povremeno uvrstite i avokado koji, osim što smanjuje LDL kolesterol, čuva arterije od otvrdnjavanja.

Preuzeto sa: 24sata.hr