Sok od cikle bi trebalo piti prije treninga jer pomlađuje mozak!

Pri vježbanju se motorni korteks jača, a u kombinaciji s ciklom donosi mu još više kisika, što stvara izvrsne uvjete za jačanje mozga. Uz mozak, povećava se i učinkovitost kod vježbanja... 

Pijenje soka od cikle prije treninga može pomladiti mozak odraslih te ga natjerati da radi efikasnije, kao i u mlađim danima, otkrila je nova studija sa Sveučilišta Wake Forest o ovom korjenastom povrću.

- Mnoge su studije do sada pokazale da vježbanje ima pozitivno djelovanje na mozak, ali mi smo otkrili da su odrasli s povišenim krvnim tlakom koji su svakodnevno pili sok od cikle postigli bolje moždane veze, koje su vrlo blizu izgledu i ponašanju ‘mladog’ mozga - kazao je suautor studije  W. Jack Rejeski.


Šest tjedana trajala je studija u kojoj su 55-godišnji ispitanici, koji inače nisu vježbali, a imali su visok krvni tlak, počeli vježbati tri puta na tjedan uz pijenje soka od cikle sat prije 50-minutnog treninga na traci. Cikla je inače bogata nitratima, koji se pretvaraju u nitrite i zatim u dušikov oksid, koji djeluje tako da povećava protok krvi u tijelu.

Analiza je pokazala da, iako su obje grupe vježbača prije studije imale slične razine nitrata i nitrita u krvi, oni koji su pili sok od cikle imali su mnogo višu. Mnoge su studije na temelju ovih podataka otkrile da se tako poboljšava učinkovitost kod vježbanja u svakoj dobi.

Kako se pri vježbanju motorni korteks koji obrađuje informacije iz mišića jača, u kombinaciji s ciklom donosi mu još više kisika, što stvara izvrsne uvjete za jačanje mozga.

Preuzeto sa: 24sata.hr