Kako zaštititi dom za vrijeme godišnjeg odmora: Statusima na društvenim mrežama postajete meta provalnika!

Svake godine u ljetnom periodu, posebno u sezoni godišnjih odmora, dolazi do povećanja broja provalnih krađa u stanove i kuće. Na meti lopova najčešće su domovi građana koji odlaze na more ili izvan grada na određeni vremenski period, stoga su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) za Klix.ba dali savjete građanima kako da preventivno djeluju te spriječe provalnike u njihovoj eventualnoj nakani.

Poznato je da provalnici najčešće upadaju u stanove građana koji odu na more ili otputuju negdje izvan grada. Međutim, nije rijetkost ni da krenu u provalnički pohod za vrijeme praznika, ali i radnim danima, kada su vlasnici na poslu, pa su šanse da ih neko uhvati znatno manje.

Kako bi se spriječila eventualna pljačka kuće ili stana, iz MUP-a TK kažu da je potrebno djelovati preventivno.

Zaboravite na statuse na društvenim mrežama

Jedno od preventivnih djelovanja se odnosi i na društvene mreže kao što su Facebook, Twitter, Instagram... koje iz dana u dan imaju sve više korisnika i iz naše zemlje.

"Većina građana na društvenim mrežama ostavlja podatke o tome gdje odlazi na godišnji odmor te postavlja slike s istih, što kriminalcima otvara mogućnost da baš njihovi stanovi ili kuće budu potencijalne mete za izvršenje tih krivičnih djela. Upravo zbog toga građanima savjetujemo da na društvenim mrežama ne ostavljaju nikakve podatke u smislu da odlaze na godišnje odmore i slično", upozorio je tokom razgovora za Klix.ba glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.


Kao jedan od primjera djelovanja provalnika, Šarić je naveo nedavne događaje koji su za vrijeme prvomajskih praznika zabilježeni na području Kantona Sarajevo.

Kako je istakao, određene osobe pozivale su građane, a predstavljajući se kao uposlenici određenih radijskih stanica, postavljale su pitanja u smislu kako planiraju provesti prvomajske praznike, gdje odlaze i slično.

"Kuće i stanovi građana koji su davali odgovore da žele otići iz Sarajeva bili su mete kriminalaca", rekao je Šarić.

Ukoliko se spremate za odlazak na godišnji odmor, pored savjeta da ne postavljate statuse na društvenim mrežama, iz MUP-a TK poručuju da ključeve svog doma povjerite rodbini ili komšijama u koje imate povjerenje.

Oni bi trebali u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima podizati roletne, otvarati prozore, uključivati svjetla te prazniti vaše poštanske sandučiće.

"Ovo su sve stvari koje ukazuju kriminalcima da li ima ili nema nekoga u stanu. Kriminalci znaju krenuti u kolektivne stambene objekte, odnosno zgrade te zvoniti na vratima dva-tri puta dnevno. Ako niko ne otvara uzastopno nekoliko dana zaredom, a uz to ima i pošte u sandučićima, znak je da su vlasnici na godišnjem odmoru te ti stanovi postaju njihova meta", ističe Šarić.

Kao jednu od izuzetno dobrih metoda za zaštitu imovine, a koju građani rijetko primjenjuju, Šarić navodi osiguranje kuće ili stana putem osiguravajuće kuće.

"Moje iskustvo je vrlo pozitivno kada je riječ o osiguranju stana. Npr. osiguranje stana od nekih 80 metara kvadratnih mjesečno košta blizu 11 KM. To je zanemarivo s obzirom na to da je stan osiguran od svih provalnih krađa, oštećenja koja vam nanese komšija ili vi njemu. U slučaju provale pozovete policiju koja napravi zapisnik i sve ono što fali može se nadoknaditi od osiguravajućih kuća", savjetuje Šarić.

Sumnjive osobe u kvartu prijavite policiji

Apelovao je i na građane koji u ljetnom periodu ostaju kod svojih kuća da, ukoliko primijete da se u kvartu kreću sumnjive osobe, slučaj odmah prijave policiji, a veoma je bitno da zapamte i izgled osobe, kako bi je mogle opisati.

"Prema Zakonu o javnom redu i miru, osobe se ne mogu zadržavati u stambenim objektima i oko njih ukoliko tu ne stanuju, a za to postoje prekršajne sankcije. Vrlo je bitno da građani i u ovom, kao i u svim drugim segmentima rješavanja mnogih krivičnih djela, nama pomognu, što su do sada radili. Mi imamo bazu podataka kriminalnih osoba te se može desiti da građanin pozove policiju koja izlaskom na teren, prilikom legitimacije utvrdi da je riječ o kriminalnoj osobi", nastavlja glasnogovornik MUP-a TK.

Kada je riječ o protivprovalnim vratima koja sve više kupuju vlasnici stanova, Šarić kaže da ona u određenoj mjeri otežavaju posao provalniku koji je krenuo s nakanom provaljivanja.

"Mi u svemu ovome moramo znati da su oni (kriminalci, op.a.) uvijek korak ispred građana i policije. Vi kada kupite protivprovalna vrata, dobijete ih s pet ključeva, ali niko ne garantuje da u toj fabrici u kojoj su ona napravljena već neko nije izradio takve ključeve i plasirao ih na 'crno tržište'. Pored ključeva, kriminalci imaju i vrlo sofisticirane alate uz pomoć kojih vrlo lako razvaljuju vrata, ali u odnosu na protivprovalna koja će provalniku ipak otežati posao, obična vrata je vrlo lako otvoriti uz pomoć pajsera", dodaje Šarić.

Iz MUP-a TK također savjetuju da je najvažnije da brava u koju ulazi ključ bude ravna s vratima, što provalniku onemogućava da kliještima ili nekim drugim predmetom uhvatiti cilindar, čijim se lomljenjem vrlo lako ulazi u stan.

Šta se najviše krade?

No, ukoliko i pored svih preventivnih mjera dođe do upada pljačkaša u kuću ili stan, u tim trenucima se uglavnom otuđuje tehnička roba kao što su fotoaparati, mobiteli i laptopi, zatim nakit i novac, odnosno traže se stvari koje provalnici mogu vrlo lako prodati putem posrednika ili društvenih mreža.

"Ukoliko odlučimo nekome povjeriti ključ od stana bilo bi dobro da se vrijedne stvari sklone na neko sigurno mjesto, odnosno u sef ili kod komšija i prijtelja. U suštini, moramo uraditi sve kako bismo mogućnost provale u kuću ili stan sveli na minimum", dodaje Šarić.

U odnosu na većinu kantona u Federaciji BiH, u TK je u protekle tri godine došlo do smanjenja broja krivičnih djela teške krađe, u šta spadaju i provale u stanove i privatne objekte.

I ove godine u predstojećem periodu u okviru akcije "Ljetna turistička sezona" na ulicama će doći do pojačanog prisustva, kako uniformisane policije, tako i policijskih službenika iz Sektora kriminalističke policije MUP-a TK koji će djelovati u civilu, odnosno nadgledati određene kvartove na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Preuzeto sa: klix.ba