Deset važnih poruka koje vam stopala šalju o vašem zdravlju.

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kralježnice, pa prva bilježe živčane promjene na tijelu. Zbog toga je važno redovno pratiti izgled i osjet u njima, te tako spriječiti pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene teškoće..

Nedostatak dlačica na nožnim prstima

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji.

Iznenadna ćelavost znak je da vaša stopala ne dobivaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posjetiti doktora, kaže dr. Carolyn McAloon iz Udruženja California Podiatric Medication..

Grčevi u stopalima

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak živčanih problema, no mnogo češće je pokazatelj dehidracije ili loše prehrane.


Svakog dana, a naročito tokom vježbanja pijte odgovarajuće količine tekućine, a dobro bi bilo povećati unos hrane s kalijem, magnezijem i kalcijem. Trenutno olakšanje ponudit će vam topla kupka za stopala u kojoj je dobro nožne prste ispružiti u smjeru nosa, savjetuje američka ortopedica..

Ranica koja neće zacijeliti

Ranice koje ne zacjeljuju na predjelu stopala su prilično jasan znak dijabetesa. Visoke razine šećera u krvi koje su bez kontrole duže vrijeme mogu dovesti do živčanih oštećenja zbog čega dijabetičari mogu dobiti porezotine bez da osjete ikakvu fizičku bol.

Ranica koja neće zacijeliti može biti znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i između nožnih prstiju, pa uvijek uvrstite i pregled stopala kad idete kod dermatologa, kaže dr. McAloon..

Stopala su vam uvijek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od 40 godina, moguće je da imate lijenu štitnjaču.

Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, nagle dobitke težine, ali i depresiju. Jednostavne krvne pretrage mogu pokazati treba li vam terapija..

Povećanje nožnog prsta

Nagli porast nožnog palca koje je crveno, nadraženo i oteklo treba hitnu medicinsku pomoć, kaže američka liječnica. Tipični uzročnici za ovu boljku su giht, infekcije, upalni artritis ili neka fizička povreda..

Utrnuli prsti ili dijelovi stopala

Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. No ako utrnuće osjećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni živac u stopalu, gležnju ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće..

Neugodni čukalj

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posljedica nošenja visokih štikli. Naprotiv, riječ je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave, jest podvrgavanje operaciji..

Bol u peti

Plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzročnik snažne boli u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolca.

Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće, te zanemarivanje laganih vježbi za istezanje mišića..

Perutanje i svrbež stopala

Osjećate li svrbež, a koža vam je ljušti, vjerojatno imate gljivičnu infekciju koja se može izliječiti odgovarajućom kremom te održavanjem redovite higijene stopala.

Uzročnik neugodne svrbeži može biti i kožna oboljenja poput psorijaze, koja se može odrediti pregledom kod liječnika..

Žuti nokti

Promjena boja nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i s 'listanjem' nokta te lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može liječiti kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mjesecima lakiraju nokte bez predaha..

Preuzeto sa: avaz.ba