Šoljica zdravlja: Jeste li znali da je čaj od majčine dušice pun željeza?

Majčina dušica, bogata eteričnim uljima, mineralima, korisnim fenolima i flavonoidima je uvijek zdrav izbor.

Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi u kulinarstvu kao začin i za pravljenje čajeva te u liječenju mnogih zdravstvenih stanja.

Majčina dušica se u prošlosti povezivala s hrabrošću, a zanimljivo je da su je žene u Srednjem vijeku davale vojnicima koji idu u borbu, piše Livestrong.

Antioksidantna dejstva

Šolja čaja od majčine dušice nudi mnogo više od blagotvornog okusa. Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.

Brojne su studije potvrdile kako timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a naučnici su ga čak povezivali s prevencijom Alzheimerove bolesti.

čaj od majčine dušice

Smiruje kašalj

Topli čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala kako pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjivanja kašlja. Sastojci iz timijana djeluju opuštajuće na bronhije.

Podstiče varenje

Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u probavi jer smanjuje napuhnutost, budući da sadrži sastojke koji reduciraju gasove i djeluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve crijeva.

Pun esencijalnih minerala

Kad pomislite na namirnice bogate željezom, čaj od majčine dušice je najvjerovatnije posljednje što vam pada na pamet. Ali dvije supene kašike sušene majčine dušice, količina koja se najčešće koristi za pravljenje jedne šolje čaja, opskrbljuje naše tijelo sa 3,56 mg željeza, što je zapravo petina dnevnih potreba za ovim mineralom.

Majčina dušica je također odličan izvor vitamina K, koji je krucijalan za normalnu cirkulaciju, a u samo jednoj šolji čaka (2 supene kašike) nalazi se 48,01 mcg, tj. 60 posto preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.

Čaj od timijana je također dobar izvor mangana (12 posto preporučenih dnevnih vrijednosti) te kalcija (5,4 posto).

Preuzeto sa: narodnilijek.com