Sad je pravo vreme za eliksir mladosti naših predaka: VODNJIKA nešto najzdravije što postoji (RECEPT)!

Vodnjika je jedno od najzdravijih i najstarijih napitaka naših predaka, a sada ga i sami možete napraviti.

Domaći eliksir, vodnjika ili venovača, pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Vrlo je cenjen još od davnina, a priprema se veoma lako.

Pripreme za pravljenje ovog napitka kreću u ovom periodu da biste ga imali tokom hladnijih meseci kada je sezona gripa i prehlada.

Osim toga, ima pozitivan uticaj na naše telo, jer produžava mladost, pa ga zbog toga i zovu eliksir mladosti.


Vodnjika kao eliksir mladosti

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću, vodnjika je prava kraljica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak je koriste kod problema sa mokrenjem, probavom i iskašljavanjem.

Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji žele da smršaju, a prema nekim iskustvima, i za one koji se bore sa astmom.

Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk bude kao rukom odnesen.


Kako da napravite vodnjiku?

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu se misli na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške-oskoruše, jabuke, glog, trnjine, borovnice.

Voće bi trebalo da bude ubrano i prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.


Recept:

U čisto bure sa česmicom na dnu, a može i bez česmice, stavite prethodno pripremljeno voće.

U to sipajte filtriranu vodu, na 4 kilograma voća sipajte 10 litara vode. Pokriti čistom krpom ili mrežicom i sve malo pritisnuti kamenom.

Zatim sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “kisi” možete da je pijete.

Obično se pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure kasnije možete da premestite na hladno mesto.

Prilikom ostavljanja voća, možete da dodate smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju. U tom slučaju, možete da je pijete za 15 dana.

Preuzeto sa: telegraf.rs