Super trik za sive zavjese: Uz jednu stvar opet će biti bijele!

Bijeli sintetički materijali, kao i pamuk osjetljivi su na kuhanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom postaju sivi. Kako biste im vratili bjelinu operite ih sa samo jednim ključnim proizvodom.

Sigurno ste pokušali s mnogobrojnim sredstvima povratiti prvotnu bjelinu vašim zavjesama. Ali sunčevo zračenje, kuhanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utječu na "sivljenje", a standardni deterdženti ne pomažu. No postoji jednostavan trik s kojim će vaše zavjese opet zasjati snježno-bijelom bojom.

Dovoljan vam je samo ocat, i to bijeli alkoholni. U perilicu zajedno sa zavjesama, u bubanj, stavite pola šalice bijelog alkoholnog octa, a gore odjeljak standardni deterdžent koji koristite i inače. Izaći će posve bijele. Na isti način možete izbijeliti i posivljele ručnike, posteljinu ili stolnjake.

Bijele zavjese

Ne brinite se za miris, on će tijekom pranja posve nestati. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Postupak za izbjeljivanje zavjesa, ručnika, posteljine:

1. S rubljem u bubanj perilice stavite i pola šalice bijelog alkoholnog octa.

2. Operite rublje koristeći isti deterdžent kao i inače.

3. Nakon pranja izvjesite zavjese da se osuše.

Održavanje sa ocatom

Donosimo i 15 trikova s octom koji će vam olakšati život: 


 1. Dezinficira bočice za bebe i uklanja kamenac Bočice za bebe možete prati u toploj vodi pomiješanoj s malo octa te potom isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno da ih dezinficirate. No kada ih prokuhavate, osobito ako živite u području tvrde vode, u vodu obavezno dodajte ocat. Bočice će biti sjajne i čiste, a kamenca neće biti. Poslije je samo još jednom isperite. 

 2. Prije ličenja Prije farbanja zidova obrišite vrata, zidove i namještaj krpicom namočenoj u malo octa. To će pomoći da skinete ostatke stare boje, ali i da lakše čistite namještaj poslije bojanja. 

 3. Osvježite i odčepite odvod Ulijte šalicu sode bikarbone u odvod, dodajte šalicu octa. Pustite da se zapjeni te izlijte dvije čaše vruće vode u to. 

 4. Uklanja ptičji izmet Našpricajte površinu uprljanu izmetom s octom, pustite minutu da odstoji i samo prebrišite. 

 5. Za marinadu Malo octa u marinadi omekšat će i najtvrđe komade mesa.

 6. Uklanja crvenilo Namočite blazinicu ili vaticu u mješavini octa i vode te natapkajte upaljena mjesta na licu. Vrlo brzo vidjet ćete rezultate. 

 7. Smiruje crvenilo na bebinoj guzi Dodajte par žlica octa u vodu u kojoj kupate bebu. To će smiriti crvenilo. 

 8. Čisti naočale - I najgore mrlje na naočalama, ocat će ukloniti. 

 9. Čisti četkice za zube Stavite četkice na par sati u ocat i dobro isperite pod toplom vodom. Tako ćete ih očistiti i dezinficirati. 

 10. Uklanja smrad s ruku od hrane Miris češnjaka, ribe ili mesa možete ukloniti tako da operete ruke sa sapunom i vodom, potom isperete s malo bijelog octa te na kraju još jednom isperete s mlakom vodom. 

 11. Uklanja etikete Našpricajte ocat na ljepljivu etiketu i skinite je prstom. 

 12. Čisti mikrovalnu pećnicu Stavite u staklenu čašu 1/4 octa i 3/4 vode. Okrenite na visoku temperaturu na pet minuta i potom samo očistite krpom. 

 13. Čisti WC školjku Dodajte ocat u školjku, pustite da stoji pet minuta i očistite s toaletnom četkom. 

 14. Osvježava smrdljive tenisice Namočite uloške u ocat i toplu vodu na par sati. Ostavite da se osuši. 

 15. Uništava korov Koristite nerazrijeđeni bijeli ocat i pošpricajte korov kako bi se sasušio. 
Preuzeto sa: 24sata.hr